Jeg elsker dadler og bacon! Det er virkelig noe av det beste som finnes, og er definitivt årsak nummer to til hvorfor jeg ikke er vegetarianer. Den første årsaken er pinnekjøttet på julaften. Resten av tiden kan jeg nesten klare meg uten kjøtt, og jeg spiser mer og mer plantebasert kost. Derfor tenkte jeg, hvorfor ikke ære kombinasjonen dadler og bacon ved å tilsette brokkoli? Som tenkt, så gjort. Brokkolisalat med dadler og bacon, det ble. Glad er jeg for det!
Det eneste aberet med denne salaten er at den bør lages noen timer før den skal spises. Både brokkoli og dadler trenger å marineres og godgjøre seg før salaten har satt seg, og fått den riktige balanserte smaken. Det er imidlertid verdt ventingen.
Et av de landene som er blitt influert av det arabiske kjøkkenet, er Spania. Bacon og dadler er det perfekte eksempelet på fusjon mellom øst og vest. Den søte daddelen fra dadlene fra Marokko, det salte og røkte svinekjøttet fra de spanske grisene. Spanjolene kan også skilte med deilig sherry som passer perfekt sammen med både daddel og bacon – og til mye (det meste) annet også, forresten – så jeg fant fram sherryeddiken fra langt bak i skapet. Husk, den går ikke ut på dato, så det er bare å se bort i fra best før-merkingen her.
Italienerne bruker pinjekjerner i matlagingen, der spanjolene bruker mandler. Hvis du kan få tak i noen ferske og søte mandler, er dette selvfølgelig aller best. Jeg hadde noen igjen fra julestrien, og de funket absolutt helt fint. Har du ikke mandler, eller av en annen grunn ønsker å bruke noe annet, så for all del. Hvis du er allergisk mot nøtter, kan jeg tenke meg at solsikkefrø eller gresskarkjerner funker fint.
Hvis du bestemmer deg for å droppe bacon, så er det helt greit å lage en deilig vegetarisk versjon. Da dobler du mandlene, og tilsetter 1/4 ts røkt paprika.
- 1,5 bunt brokkoli (kommer de i bunter, forresten? Ja, vi sier det!)
- 5 – 6 ss god olje
- 1 pakke bacon
- 6 dadler
- 2 vårløk (kan erstattes av 1/2 rødløk i tynne skiver)
- 10 mandler
- 1/2 ts chili (eventuelt også 1/4 ts røkt paprikapulver)
- 4 ss cherryeddik
- 1 ts dijonsennep
- 1 fedd hvitløk
- salt og pepper
- 1 ts sukker (kan absolutt sløyfes)
Vask og skyll brokkolien, del den opp i små buketter. Husk at stilken også kan spises. Skrell av det ytterste laget, og del den opp. Ha alt i en bolle sammen med halvparten – 2,5 spiseskjeer – av oljen, samt en klype salt. Så kommer det trinnet i oppskriften som er viktig for både konsistens og smak: masser olje og salt godt inn i brokkolien. Bruk god tid, og legg litt styrke i arbeidet, i en 3 minutters tid. Ta så ut steinene i dadlene, og del dem opp i omtrent en halv centimeter store biter, og tilsett brokkolien. Hakk vårløken i tynne ringer, og tilsett også dem.
Mandlene rister du lett i en tørr stekepanne. De skal få en fin gylden farge, og du skal kjenne at de begynner å lukte godt. Ha dem direkte i en morter og tilsett en ny liten klype salt, og chili (eventuelt røkt paprika). Knus de varme mandlene grovt. Du trenger selvsagt ingen morter for å gjøre dette, du kan også rett og slett bruke en skjærefjøl og kniv. Helt ok, det! Sett mandel – og chiliblandingen til side.
Baconet i denne retten her bør være sprøtt. Det finnes mange måter å få sprøtt bacon på, men den aller beste metoden har jeg funnet ut er å steke dem på 200 grader varmluft i ovnen. Da legger du strimlene på en stekeplate med bakepapir, og så steker du dem midt i ovnen til de er ferdige. Følg med, ingen ønsker seg røykutvikling eller baconbrann. Uansett, om du steker det i ovnen eller i en stekepanne, la baconet renne godt av seg på kjøkkenpapir. Avkjøl baconet og del eller brekk den opp i småbiter.
Lag dressing av sherryeddik, sennep, pepper, finhakket hvitløk og resten av oljen. Ha så dressing, mandel -og chiliblanding og bacon sammen med grønnsakene. Bland alt godt sammen. Dekk bollen godt til, og sett den i kjøleskapet i noen timer eller natten over.
Rett før servering smaker du den til med eventuelt sukker og salt. Mest sannsynlig vil du synes at den er søt nok, for husk at dadler er forholdsvis søtt!
Brokkolisalat med dadler og bacon er et måltid i seg selv sammen med litt ferskt brød. Det er også en ypperlig koldtbordrett. Jeg er sikker på at mange blir veldig glade for å få så mange gode smaker på tallerkenen på en gang. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar