Å spise brokkolisuppe er som å innta sol, vår og alt som er godt i en slurp. Denne er laget på kraft fra svineknoke, og serveres derfor med deilig strimlet svinekjøtt som topping. Såå godt! Denne går også fint an å lage vegetarisk, da er det bare å bytte ute svinekraften med grønnsakskraft og svinekjøtt med brødkrutonger. Normalt sett ville jeg faktisk ha laget denne vegetarisk, men det er på ingen måter normale tilstander når fryseren skal tømmes.
- 1 brokkoli
- 1 liten purre
- 2 fedd hvitløk
- 1 liten stilk med sitrongress
- 1 ss ingefær
- Stilkene til en 1/2 bunt koriander (bladene bruker du til pynt, og fryser ned resten)
- 1 liter svinekraft (eller annen kraft, eller terning)
- 2 – 3 dl fløte
- 1/2 lime, saften
- Salt og pepper
- Smør eller olje til steking
- 250 gram svinekjøtt
Kok opp kraften. Vask og grovhakk purre og brokkoli, og ta dette sammen med hvitløk i kraften. Husk å ta med brokkolistilken også, for i den er det mye næring. Rasp ingefær, og først bank godt på sitrongresset med skaftet til kjøkkenkniven, og så finhakk det. La alt koke seg mørt i omtrent 15 – 20 minutter, men j0 mindre biter du hakker grønnsakene i, jo raskere blir grønnsakene møre.
Når alle grønnsakene er blitt så møre at de faller fra hverandre, eller du kan knuse dem med baksiden av en skje, da er det på tide å bruke stavmikseren på resten av jobben. Du skal sitte igjen med en nydelig grønn og blank røre etter at stavmikseren har gjort jobben sin. Tilsett så fløte, og smak til med salt og pepper. Så helt til slutt skviser du limesaften i. Ta litt om gangen, det er ikke sikkert at du liker lime så godt som meg.
Strimle svinekjøttet, og stek litt og litt av det om gangen. Husk å salte og pepre kjøttet godt. Jeg hadde i tillegg chiliflak for å spice opp suppen litt. Det kan du imidlertid ta på etterpå også, det er ikke alle som er like glade i sterk mat. Suppen i seg selv er mild og fløyelsemyk, så litt chili synes jeg gav suppen en ny dimensjon.
Hvis du bruker annen type kraft, for eksempel grønnsaks – eller kyllingkraft, så kan du strimle kylling eller bare lage noen gode krutonger, som tidligere nevnt. Jeg ønsker også å nevne at jeg brukte ikke korianderstilker, men korianderrot. Jeg pleier å handle mange korianderplanter om gangen, med røtter og det hele, på byens beste internasjonale mat i Bergen. Vasker jeg plantene, skjærer av røttene, finhakker stilkene og grovhakker bladene. Røttene pleier jeg å bruke i supper, de gir god smak og kan kokes med fra begynnelsen uten å miste smak, slik som bladene. Sitrongress pleier jeg også å fryse ned. De holder seg i det uendelige, så dem trenger jeg heldigvis ikke å bruke opp denne måneden her.
Da er det bare å servere brokkolisuppen med strimlet svinekjøtt på toppen, gjerne et dryss av parmesanost og litt godt brød eller rundstykker til. Dette er mat som varmer en kald vinterdag. Håper maten smaker!
Hurra for deilig brokkolisuppe. Brokkoli er den mest populære grønnsaken ho sden yngre garde her i gården. Og da toppe med litt svinekjøtt eller bacon blir himmel på jord. Nå lukter det deilig brokkoliingefærhvitløkpurresuppe i huset. NAM!
Hei hei,
Så kjekt, Amy! Godt å høre at alle liker suppe. suppe er jo så godt! 🙂