Eltefrie rundstykker er det ikke mye strev med. Akkurat som eltefritt brød. Det er samme prosessen der deigen skal heve veldig lenge, det som er forskjellig er selvfølgelig at deigen ikke skal i jerngryten. Derimot er det litt kortere etterheving i forhold til brødet. Så hvis du er utålmodig på å få deigen forvandlet til noe spiselig, er det greit å ty til rundstykker.
- 400 gram hvetemel
- 150 gram lettkokte havregryn
- 1/2 ts tørrgjær
- 1,5 ts salt
- 1 ts sukker
- 4 dl vann
Bland hvetemel, havregryn, tørrgjær, salt og sukker godt sammen. Tilsett vannet og rør godt rundt til det blir deig. Så setter du et lokk eller har plastfolie (eller noe annet) over bollen, setter den bort og glemmer den helt til neste dag. Deigen skal heve alt fra 12 – 24 timer.
Ta et bakepapir på en stekeplate, så du er klar til neste operasjon. Med hjelp fra en slikkepott, drar du i deigen en 4 – 5 ganger. La deigen få hvile omtrent 10 minutter, hvis du har tid. Ellers kan du droppe det, men rundstykkene blir mye bedre da. Ta de to største spiseskjeene du har, tar du en stor skje deig med den ene og med hjelp av den andre, får du den ned på bakepapiret. Forhåpentligvis med ikke alt for mye søl. Hvis det blir litt gris, ikke fortvil, det kommer til å smake godt for det.
Sett på stekeovnen på 250 grader. Når det har gått 20 – 30 minutter er antakelig ovnen varm nok til at du kan sette inn rundstykkene. Stek dem midt i ovnen til de er gyldne og gjennomstekte. Dette vil ta alt fra 11 – 15 minutter, avhengig av hvordan stekeovnen din fungerer. Avkjøl dem litt på en rist før de spises. Eltefrie rundstykker smaker veldig godt med brunost og smør. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar