Eltefritt brød med rug, altså! Det ble skikkelig godt. Dette er ikke et tungt og massivt rugbrød, men kan minne om et deilig surdeigsbrød. Den fine rugen er med på å gjøre brødet ekstra saftig og en tanke syrlig i smaken. Aldeles nydelig med smør og solbærsyltetøy. Men ja, til hva som helst egentlig.
- 150 gram fint rugmel
- 350 gram hvetemel
- 1,5 ts salt
- 1 ts sukker
- 1/2 ts tørrgjær
- 4 dl vann
Ha rugmel, hvetemel, salt, sukker og tørrgjær i en bolle, og bland alt sammen godt. Tilsett så vannet og rør dette inn i deigen med en stor skje. Ha en plastpose eller et lokk over bollen, og sett den på et sted der den kan få stå i fred de neste 12 – 24 (eller lenger) timene. Så med andre ord, her bør du nesten planlegge litt hvis du skal ha brødet til en spesiell anledning.
Når du er klar til å bake brødet (Hallo?! Du har fortsatt flere timer på deg til å gjøre litt av hvert! En treningsøkt og kombinert handletur, rekker du fint!), hvelver du deigen over på et hvetemelstrødd bakepapir. Ta tak i deigen og dra i den, og så brett. Gjenta dette åtte ganger, og sett så en stor bolle over, og la deigen etterheve i 2 timer. Den kan gjerne stå lenger, men etter 4 – 5 timer bør du nok fortsette på prosjektet.
Sett en jerngryte med lokk (har du ikke lokk til gryten, bruk aluminiumfolie. Den behøver du ikke å forvarme) inn i stekeovnen, og sett temperaturen opp på 250 grader. Når ovnen er klar, er også gryten klar til å fylles med brøddeigen. Ta den forsiktig ut av varmen, og hvelv hele deigen opp i gryten. Skrap av bakepapiret slik at all deigen kommer med. Sett lokket på igjen, og inn i stekeovnen med gryten. Stek brødet først i 30 minutter. Skru ned varmen til 200 grader, og stek brødet videre uten lokk i 15 minutter.
Så lett å lage er eltefritt brød med rug. Server brødet til hva det skal være. Jeg hadde det med på frokostmøte på jobben, og populært ble det. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar