Ezogelin Corbasi – tyrkisk linsesuppe – smakte jeg for første gang på ferie i Tyrkia i sommer. En liten overraskelse rett og slett. Så godt! Så lite, tja, linseaktig også. Full av deilig smak av sommer. Kylling, grønnsaker og tørket mynte. Sitronen som dryppes oppå når du får den servert. Det ble til at jeg spurte etter den hver eneste dag. Imidlertid var det bare enkelte dager kokkene tok seg tid til å lage suppen. For dette tar laaang tid.
Som dere sikkert har forstått, så elsker jeg langtidsprosjekter. Putremat, som den fantastiske kokken som ikke lenger er blant oss, Karla Siverts, kalte det. Putremat. Det sier seg selv at her er det ikke mye å gjøre! Det er forskjell på putle og putre, husk det. Alle sier at jeg er så flink til å lage mat, men det er egentlig ikke helt sant. Jeg er veldig opptatt av mat, det er sant. Maten derimot, den lager seg stort sett selv hjemme hos meg. Og jeg har ikke noe i mot det, det er det som er greien! Man må tåle at det står noe i stekeovnen, ha nerver til å gå derifra og la alt være i fred. Satse på at maten har det bra. Det har den også, den trenger bare noen som kan røre i den en gang i blant.
Denne suppen kan helt sikkert lages på buljongterning, og den blir sikkert god også. Meeeeeeen, nei. Jeg kan ikke utsette den for terningen. Den får jeg spare til en annen suppe, en kvikkassuppe en annen grå hverdag. Du kan selvsagt velge helt bort kraft og bruke vann som et vegetarisk alternativ. Her skal det imidlertid kokes slik den tyrkiske kelneren på resturanten Kücükoglu i Side instruerte meg.
Kyllingkraft:
- 1 – 2 kg kyllingvinger
- 2 – 3 gulrøtter
- 2 gule løk
- 1 selleristang (eller noen skiver sellerirot)
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss pepper
- 3 laurbær
- 1 bunt persillestilker (kan sløyfes)
Legg kyllingvingene i en stor kjele og hell over 4 liter med iskaldt vann, og la alt koke sakte opp. Det vil etterhvert danne seg et lag med skum på toppen, det må du fjerne. Imens vannet og kyllingvingene kokes opp, deler du løk, gulrøtter, selleristang i biter. Hvitløken gir du et kakk med kniven, og tar av skallet, så er den klar. Når vannet er ferdig avskummet, ha i grønnsaker og krydder. Legg på lokket, sett stekeplaten på laveste varme, og gå derifra. Dette skal nå bare stå og syde, kose seg. Her kan det stå i mange timer. Det gjør ingenting. Uansett må dette stå å koke i minimum 2 timer for å få ut all smak av kyllingvingene. Dette kan du selvsagt gjøre klart mange dager i forveien, for så å fryse ned kraften.
Dette blir en stor porsjon suppe som passer godt til et gjestelag. Eller til to middager sammen med familien. Du kan selvsagt halvere oppskriften også.
- 1 – 2 løk
- 3 fedd hvitløk
- 4 dl røde linser
- 1 dl ris
- 1/2 dl bulgur (kan sløyfes, og suppen blir glutenfri)
- 4 ss smør eller olje, eller en blanding
- 2 ss tomatpuré
- 2 ss paprikapulver
- 1/2 ts spisskarve (cummin)
- 1 ss paprikapaste (jeg brukte avjar, men du kan sløyfe dette også)
- 3 – 4 l kyllingkraft
- 2 ss salt
- 1 ss chiliflak eller tørket paprikaflak (kan sløyfes)
- 1 – 2 ss tørket mynte (smak til)
Begynn med å vaske linser, ris og bulgur i et dørslag eller sikt. Vask godt og la det stå og renne av seg. Grovhakk løk og hvitløk, og ha det i en stor kjele sammen med olje og smør. La det surre sammen til det er blankt. Tilsett så tomatpuré, paprikapulver, spisskarve og paprikapaste. Stek dette mens du rører i 2 minutter. Nå kan du tilsette linser, ris og bulgur. La dette steke litt mens du rører i nye 2 minutter. Tilsett kraften, chili og tørket mynte. Når det gjelder tørket mynte, så kan den ikke erstattes av frisk mynte. Det smaker ikke det samme. Det er også lurt å begynne med en spiseskje først, og så eventuelt smake det til med mer etterpå. Tørket mynte får du lett tak i på internasjonale matvarebutikker. Ha i 3 liter kraft med en gang. Den siste literen sper du suppen med, hvis den blir for tykk. Suppen skal kokes sammen på svak varme, og her er det lurt å beregne 1 – 2 timer. Da skal linser, ris og bulgur være mer eller mindre oppløst. Hvis du har det litt travelt, så kan du benytte deg av stavmikseren etter en times tid.
Den fantastiske Ezogelin Corbasi – tyrkisk linsesuppe – serveres med en sitronbåt og litt deilig brød til. Gjerne et mykt brød med med mye frø på, som mitt frøbrød i langpanne som du kan finne oppskrift på her. Hvis du skal slå på stortrommen, litt fetaost i tillegg. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar