• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Grønne falafler

14. november 2016 By KristinKjos 2 Comments

I dag passet grønne falafler utmerket som en deilig meze-lunsj, sammen med litt oliven, agurksalat med za'atar og tomater og vårløk.Grønne falafler er ikke noe vanskeligere å lage enn vanlige falafler. De er kanskje litt mer bløte i konsistensen, men det går fint. Tro meg, jeg har klart å lage dem, da klarer du det også. På bildet så ser du bare restene etter alle jeg har laget. Da jeg laget dem var det lørdagskveld, det var sent, vi hadde snekret og pusset opp hele dagen, så vi var så sultne at det ikke var aktuelt å fotografere noe som helst. I dag passet restene utmerket som en deilig meze-lunsj, sammen med litt oliven, agurksalat med za’atar og tomater og vårløk.

  • 5 dl kikerter (sånn omtrent)
  • 1 l vann
  • 1 liten løk
  • 2 – 4 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 6 ss persille (blad – eller kruspersille er akkurat det samme)
  • 6 ss korianderblader (kan erstattes av persille)
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts bakepulver
  • Salt og pepper
  • Olje til frityrsteking (IKKE olivenolje, velg mais, solsikke – eller rapsolje)
  • Kjøkkenpapir

Her er det viktig at kikertene ikke er kokt på forhånd. Veldig viktig, ellers blir det bare søl. Så dagen før du skal lage falafler har du kikertene i en stor bolle og tilsetter dobbelt så mye vann. NB! Du kan fint bløtlegge kikerter og så fryse dem ned. Så har du dem klare til bruk når du finner det for godt å lage falafler eller noe annet godt.

Skyll kikertene godt i rennende vann, og la dem renne godt av seg. Det er viktig at det ikke kommer med så mye overskuddvann, og at falafelrøren er så tørr som mulig. Mens kikertene renner av seg, begynner du med å grovhakke persille og koriander. Ha dette i en matmølle sammen med hvitløk og spisskummen. Puls matmøllen tre-fire ganger, før du tilsetter kikertene og bakepulveret. Kjør matmøllen på full hastighet, og stopp med jevne mellomrom for å skrape av det som fester seg på sidene av beholderen. Tilsett salt og pepper, og kjør alt sammen enda mer. Til slutt vil massen få en nydelig grønnfarge. Da er det også ferdig. Husk og smak på blandingen, om det er noe den trenger ekstra.

Ta omtrent en spiseskje med falafelrøre om gangen, bruk hendene og form dem som små kuler, og klem dem godt. Da får du samtidig ut litt ekstra fuktighet. Jeg pleier å lage opp alle de falaflene jeg trenger med en gang, slik at jeg slipper å holde på med andre ting når jeg skal steke dem. Det er iallefall lurt å gjøre i begynnelsen. For dem som er veldig drevne, behøver antakelig ikke å ta slike hensyn. Ikke vet jeg.

Varm olje i en tykkbunnet og litt vid kjele. Du kan sjekke om oljen har fått rett temperatur (160 C) ved bruke et kjøkkentermometer. Ikke ha for mange falafler i om gangen, 5 om gangen er nok. Stek dem 2 minutt på hver side. Skru ned på varmen hvis de blir for fort brune og rå inni. Det er ikke spesielt delikat eller godt. Når de er ferdig stekt, ta dem opp av oljen ved hjelp av en hullsleiv og renn av overskuddfettet på dobbelt brettet kjøkkenpapir.

I dag passet grønne falafler utmerket som en deilig meze-lunsj, sammen med litt oliven, agurksalat med za'atar og tomater og vårløk.Grønne falafler er kjempegode å spise med alt fra salsa fresca, hummus, yoghurtahini, eller bare med litt yoghurt å dyppe dem i som deilig kveldskos. Håper maten smaker!

Filed Under: #cookforsyria, Bønner, linser o.l., VEGETARRETTER Tagged With: #CookForSyria, kikerter

Previous Post: « Labnehboller
Next Post: Zhoug – en ny favoritt »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Trackbacks

  1. Månedens favoritter: November 2016 – Et kjøkken i Istanbul sier:
    1. desember 2016, kl. 13:01

    […] i Grøten – Fylte dadler, Grønne falafler, Labnehboller, Muhammara, Mutabal Shawandar (Rødbetdipp), Ristet hummus, Syrisk […]

    Svar
  2. Oppskriftsutfordringen: En feiring av syriske mattradisjoner – Et kjøkken i Istanbul sier:
    14. november 2017, kl. 21:49

    […] i Grøten – Fylte dadler, Grønne falafler, Labnehboller, Muhammara, Mutabal Shawandar (Rødbetdipp), Ristet hummus, Syrisk […]

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in