Dem som ikke har smakt Idas utrolige brownie med salt karamellsaus, har noe til gode. Ida Gran Jansen som har bloggen Idas fristelser, lever opp til navnet sitt. Hun er altså så flink til å friste oss søtmonser, og i denne oppskriften har hun klart å få med alt som jeg synes er godt. Karamell og sjokolade, søtt og salt – det er så godt sammen at jeg ovenfor har kalt bildet for «Brownie i solnedgang». Hjelpes meg!
Salt karamellsaus:
- 100 gram sukker
- 50 gram smør
- 1 dl kremfløte
- 1 – 1,5 ts salt
Brownie:
- 175 gram brunt sukker
- 150 gram smør
- 2 egg
- 150 gram mørk sjokolade
- 3 ss hvetemel
- 4 ss kakao
- 1 ts salt
Begynn med å lage karamellsausen. Varm opp fløten i en liten kjele, og sett den til side. Smelt så sukkeret i en annen kjele, men ikke rør i det for ellers klumper det seg. Det holder å vende på kjelen. Når sukkeret har fått en fin gylden farge, tilsettes smøret ved omrøring. Ha så i den varme fløten, litt om gangen. Dette vil boble en del, så pass på at du ikke får den varme karamellen på huden din. Rør inn saltet. La karamellen koke i 1 minutt før du siler den og setter den til avkjøling.
Så er det brownierøren sin tur. Begynn med å sette på stekeovnen på 180 grader. Kle en form (20 x 20 cm) med bakepapir, så er den klar til røren er ferdig. Del opp sjokoladen i små biter, og smelt dette i et vannbad. Den enkleste måten å lage et vannbad på er å ha en liten kjele med varmt vann, og en stor bolle i metall eller glass som du setter oppå kjelen. Det er viktig at det er luft mellom det varme vannet og bollen. Det er viktig at sjokoladen smelter sakte, så vannet skal ikke fosskoke. Mens sjokoladen smelter, lager du resten.
Så kommer den litt kjedelige delen (men det vil du ikke tenke på når du sitter der og slafser i deg det ferdige resultatet!) der du skal røre sukker og smør sammen til en hvit og luftig røre. Det er ikke nødvendig å røre helt til sukkeret er løst opp, men det er verdt å gjøre en grundig jobb her. Tilsett så eggene, ett om gangen. Husk å røre godt ut egget før du tilsetter et nytt. Bland så i smeltet sjokolade.
Bland sammen hvetemel, kakao og salt i en bolle og vend dette inn i røren med en slikkepott. Fordel røren i stekeformen, og hell halvparten av karamellen over. Sett kaken mitt i ovnen, og stek den i 30 minutter. Avkjøl kaken før du tar den ut av formen.
Idas utrolige brownie med salt karamellsaus sammen med en god kopp kaffe, og kanskje litt iskrem til, er bare så deilig! Det beste er å dele gleden med flere, og det er svært få som sier nei til denne fristelsen. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar