Indisk fiskeform med poteter lager seg stort sett selv. Dette er mat etter mitt hjerte! For det første er det fisk, og jeg er en av dem som foretrekker fisk fremfor kjøtt. For det andre er det spicy, med masse deilig krydder som passer godt fisk. For det tredje er det ikke bare fisk og krydder, men masse deilige grønnsaker som har fått seg en runde på høy varme i stekeovnen. For det fjerde så lages alt i en og samme form, og da sparer man seg selv for mye oppvask. Hvem liker ikke det!
Fisk er dyrt, og til hverdags er det helt ok å spise frossenfisk. Jeg har forsøkt forskjellig typer, og denne gangen prøvde jeg ut Lerøys fryste torskefileter. Det er helt sikkert ok å bytte ut torsk med en annen hvit fisk. Jeg tipper frossen seiblokker også smaker kjempegodt. Hvis du bruker seiblokk, er det lurt å skvise sitron over fiskefileten en liten stund før du skal bruke den. Det kan du forøvrig gjøre med torsken også, da smaker det ekstra godt.
- 400 – 600 gram frossentorsk – eller sei, eller fersk (NB. Det er best å tine frossenfisken, smaker greit selv om fisken er frossen også)
- 4 – 5 middels store poteter
- 1 ss olje
- 1 boks (250 gram) med cherrytomater (gjerne den billigste sorten), eller tilsvarende i andre tomater
- 2 – 3 gulrøtter
- 1 – 2 purrer
- 4 fedd hvitløk
- 1 rød eller grønn chili (kan sløyfes)
- 2 ss fersk ingefær
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts korianderpulver
- 3 ts garam masala
- 3 – 5 dl grønnsak – eller fiskekraft
- 2 dl crème fraîche lett (eller matyoghurt)
- 1 ts sukker
- Salt (og eventuelt pepper)
- 1 neve fersk koriander eller persille (kan sløyfes)
Begynn med å sette stekeovnen på 200 grader. Vask og eventuelt skrell (men det er ikke nødvendig) potetene og skjær dem i tynne båter. Skrell og del gulrøttene i passe biter på cirka 1 – 2 cm, del tomatene opp i biter og grovhakk hvitløken. Smør bunnen av en form, og ha så grønnsakene i den. Så er det tid for å tilsette hakket chili, korianderpulver, garam marsala, og ingefær. Strø også litt salt og sukker over grønnsakene, men vær forsiktig med saltet hvis kraften allerede er saltet. Ha så i 2 dl av kraften, og stek grønnsakene i 20 minutter. Rør i grønnsakene med jevne mellomrom. Spe med litt kraft hvis den har kokt helt inn. Det skal ikke være mye kraft i bunnen av pannen her. Poenget er å redusere bruk av olje.
Mens grønnsakene steker, deler du purren opp i 1 – 2 cm lange biter og skyller den godt. Strø også litt salt over fisken. Rør alt fra 1 – 3 dl kraft – avhengig av hvor mye saus du foretrekker – sammen med crème fraîche. Ha først purren og crème fraîche-sausen i grønnsaksformen, og bland alt godt sammen. Tilsett så fisken. Trykk den litt ned i formen slik at fisken får rikelig med saus og grønnsaker rundt seg. Smak til med litt mer salt, hvis du synes at retten trenger det.
Sett formen inn i stekeovnen igjen, og stek videre i 8 – 10 minutter, avhengig av størrelsen på fiskebitene. Før du serverer retten, er det veldig godt med litt grønt på toppen. Da tenker jeg særlig på koriander eller persille, men det er absolutt ikke nødvendig.
Indisk fiskeform med poteter er herved serveringsklar, og jeg spiste den som den var. Det går helt sikkert an å steke noen naan eller chapati, ha litt chutney ved siden av for eksempel. Men strengt tatt ikke nødvendig. Håper maten smaker!
Ble litt uheldig med krydderet her. Syns garam masala dominerte for mye. Dessuten hadde jeg for lite creme fraiche og spedde på med mat youghurt . den lukta fantastisk godt, men smakte dessverre ikke så godt som jeg hadde håpa på.
Nei, det var dumt! Dette pleier nemlig å være veldig godt…Tror det er viktig at garam masala blandes godt sammen med alt det andre, og at fisken legges i ned i den ferdige sausen – kun med salt og evt. sitron – men det skulle ikke ha noe å si bruke matyoghurt. Bedre lykke neste gang, eller forsøk marokkansk fiskegryte. Den kan jeg garantere smaker deilig!