Det er ikke alltid jeg har lyst til å lage middag, rett og slett fordi det er så veldig kjedelig! Særlig etter en lang arbeidsdag, da alt man har lyst til er å bestille pizza og ferdig med det. Men så er det disse dagene da kroppen virkelig dauer etter litt skikkelig kosemat. Alle hjemme hoster og harker, vondt i halser og feber i kropper. Ute regner det, nei det snør, nei det regner, nei det…og så videre. Alt jeg ønsker meg er en stor god bolle med indisk kosemat – daal.
Daal er superenkelt å lage, i tillegg til å være grisegodt og griseenkelt å lage. Hvorfor jeg blander gris inn i dette, er jo også et spørsmål, siden dette er vegetarmat. Dere skjønner sikkert tegningen: dette krever få ingredienser og lite jobb. Det fine er at dette får du tak i over alt. Dessuten koster det nesten ingenting. Hvem vil ikke kjøpe en middag som nesten er gratis? Jeg vil det!
Jeg har den beste daaloppskriften. Den har jeg ikke laget selv, men den utrolige kokken Renee Fagerhøi. Tusen takk for oppskriften, Renee! Det eneste som jeg savner med denne oppskriften er at det ikke er noe ingefær i oppskriften, så da måtte jeg ta ansvar og inkludere noen spiseskjeer fersk raspet. Jadda.
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss olje
- 175 gram røde eller gule tørre linser
- 1 – 2 ss tørket chili (jeg bruker chiliflak)
- 1 ss garam masala
- 2 ts spisskummin
- 1 ts gurkemeie
- 2 ss raspet ingefær (jeg fryser ned all ingefæren, og rasper den i frossen tilstand)
- 5 dl grønnsakskraft (vann + terninger, for eksempel!)
- 2 bokser tomater
- 1 boks kokosmelk
- 1/2 sitron eller 1 lime, saften
- Salt og pepper
- Sukker
- 1 bunt koriander
Begynn med å vaske linsene, og la dem stå å renne av mens du ordner resten. Finhakk løken og ha den i en gryte (jeg bruker jerngryten til dette) sammen med oljen. Stek løken blank før du hakker og tilsetter hvitløken. Rasp så ingefæren på et rivjern, og ha den i gryten. Tilsett så chili, garam masala, gurkemeie og spisskummin, og stek dette videre i omtrent 2 minutter. Så tar du i tomat- og kokosmelk, grønnsakskraft (eller vann og terninger), samt linsene. Kok dette opp, men husk å røre jevnlig. Det er viktig for at ikke linsene skal sette seg fast i bunnen av gryten. Smak til med salt, pepper og litt sukker.
Herfra og ut er det koking som skal til. Jeg bruker tørre linser, og det er absolutt det beste. Da får man også dra nytte av stivelsen i linsene som fungerer som tykningsmiddel. Kok alt – under stadig omrøring – i omtrent en time. Smak til med sitronsaft eller lime, og ha i masse deilig koriander. Så er det tid for å kose seg.
Indisk kosemat – daal – serveres med chapati eller naan, kanskje litt chutney også. Litt yoghurt er også godt og forfriskende. Håper maten smaker!
Daal er supergodt, og kan godt erstatte ris som tilbehør til middag.
Hei og håper påsken var fin! Absolutt et godt alternativ til ris – eller som en siderett. 🙂
Dette er kjempegodt! God og varmende suppe, spesielt nå på høsten!
Tusen takk!