• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Indisk smørkylling – butter chicken – murgh makhani

21. oktober 2016 By KristinKjos 2 Comments

Dette er den ultimate festmat, eller denvære med på å gi en helt alminnelig søndag et lite løft. Av alle kyllingretter som jeg har smakt, er dette favoritten.

Indisk smørkylling har sitt opphav fra Punjabdistriktet. I dag er dette en veldig populær rett her hos oss i de vestlige landene, såvel som i India. Det er veldig forståelig, for av alle kyllingretter som jeg har smakt, er dette favoritten. Den yoghurtmarinerte kyllingen blir så mør og deilig, og sausen…ja, sausen er noe for seg selv. Den er så god at jeg drømmer om den etterpå.

I mange oppskrifter er det ualminnelige mengder med smør, derav navnet smørkylling. Jeg har prøvd meg fram, og kommet til at man kan godt halvere smørmengden – og vel så det – uten at det går ut over smaken. I tillegg får man heller ikke det fettlaget på toppen av maten. Jeg synes ikke det er noe særlig, selv om det sikkert er sånn retten opprinnelig skal se ut.

Det er mange som bruker kyllingfilet til indisk smørkylling. Jeg synes kyllingfilet er helt ok, men aller best liker jeg lårkjøttet. Derfor ble jeg veldig glad da jeg fant mange utenlandske oppskrifter der man enten brukte hele kyllingen eller bare lårene til denne retten. Jeg pleier å kjøpe en stor pose med frosne kyllinglår på en av billigkjedebutikkene (ok, da. Rema 1000, men dette får jeg ikke betalt for å si altså). Tin dem i kjøleskapet før du bruker dem.

Så til slutt, før vi går i gang. Ikke la deg skremme av alle ingrediensene. Jeg skal hjelpe deg, og guide deg gjennom dette!

  • 4 – 5 kyllinglår (eller en hel kylling stykket opp)

Marinade:

  • 6 dl yoghurt
  • 50 gram hvitløk
  • 50 gram ingefær
  • 1 – 2 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ss garam masala
  • 2 ts chilipulver
  • 1/2 sitron, saften
  • 2 ss olje (ikke olivenolje)

Lag aller først en pasta av hvitløk, ingefær og vann med stavmikseren. Hvis du ikke har stavmikser, finrasp hvitløk og ingefæren. Fordelen med å finraspe er at du ikke trenger det ekstra vannet. Ha hvitløk – og ingefærblandingen i en bolle eller en form med høye kanter. Ha så i yoghurt, alt krydder, sitronsaft, salt og olje. Bland dette godt sammen med en visp, og ha i kyllinglårene. Bruk hendene og sørg for at alle lårstykkene får rikelig med marinade på seg. Dekk bollen godt til, og ha den enten i kjøleskapet et døgn, eller på kjøkkenbenken i 3 – 5 timer.

Smørsaus til kyllingen:

  • 2 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 4 ss ingefær
  • 2 løk
  • 3 – 4 ss olje
  • 1 – 3 ts salt (begynn med en teskje!)
  • 1,5 ss gurkemeie
  • 2 ss garam masala
  • 2 ts spisskuminfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 4 grønne kardemommekapsler (eller 1 ts pulver)
  • 2 – 4 ts chilipulver (sjekk styrken!)
  • 2 store laurbærblader
  • 1 kanelstang
  • 4 nellikspiker
  • 1 sitron, saften
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 boks tomater
  • 2 – 3 ss sukker
  • 2 dl vann
  • 1 dl cashewnøtter (kan sløyfes)
  • 100 gram smør
  • 3 dl fløte
  • 1 bunt korianderblader

Siden dette er en oppskrift med veldig mange ingredienser, anbefaler jeg å gjøre klart så mye som mulig på forhånd. Det prøver jeg iallefall. Ellers er det lett å glemme noe. Begynn med å sette stekeovnen på 250 grader, før du går videre med sausen.

Knus spisskumminfrø og korianderfrø i en morter. Tilsett kardemommekapslene og gi dem et lite støt slik at kapslene åpner seg. Ha dette over i en liten skål sammen med resten av krydderne – gurkemeie, garam masala, chilipulver, laurbær, kanelstang, samt sukkeret og 1 ts salt – og sett det til side.

Cashewnøttene skal enten males fint i en liten matmølle, men det går helt fint å bruke morter også. Mos nøttene godt, slik at det nesten blir en litt tykk pasta. Ha nøttene over i en ny liten skål. Så åpner du tomatboksen, og blander den med tomatpuréen i en tredje skål. Press til slutt saften fra sitronen, og sett også dette til side. Fyll et glass med vann, og mål opp smør og kremfløten, så har du dette klart også.

Over til kyllingen: Ikke skrap av marinaden, men rist litt på kyllinglårene slik at noe av overskuddet fra marinaden faller av. Legg kyllingen på et stekebrett med bakepapir. Stek kyllingen i 10 minutter, så snu lårene og stek dem i nye 10 minutter.

Imens kyllingen steker, del løken opp i ringer, rasp hvitløk og ingefær. Ha oljen i en gryte, stek først løken til den er blank, og tilsett så hvitløk og ingefær. La dette steke i 2 minutter, ha i krydderblandingen. Dette bør surre sammen i 5 minutter under stadig omrøring. Tilsett så cashewnøttene og tomatblandingen. La dette surre videre i 5 minutter, fortsatt med omrøring. Tilsett vannet, og la gryten koke opp. Så tilsettes smøret, klatt for klatt, mens du rører det godt inn i sausen. Helt til slutt har du i fløten. La gryten koke opp, og smak til med eventuelt mer salt.

Når kyllingen er ferdig stekt, tar du lårene opp i gryten sammen med sausen. La dette få trekke i 20 minutter, slik at alle de fantastiske smakene blander seg med hverandre. Strø over rikelig med grovhakket koriander, og vips er verdens beste indisk smørkylling klar til og spises.

Jeg pleier å servere ris, yoghurt (gjerne med litt nellik i), chutney og naan eller chapati til indisk smørkylling. Håper maten smaker!

Filed Under: KJØTTRETTER, Kylling Tagged With: indisk, kylling, smør

Previous Post: « Torsk tikka med nellikris
Next Post: Dynegrøt – risengrynsgrøt som lager seg selv »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Comments

  1. Monica says

    8. november 2017 at 19:09

    Hvor mange personer er denne oppskriften til?

    Svar
    • KristinKjos says

      9. november 2017 at 13:16

      Hei Monica,
      Oppskriften er til 4 personer, men det er rikelig med saus så du kan også tilsette flere kyllinglår hvis du skal lage til flere. Lykke til!

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in