• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Jeg gleder meg til jul

2. desember 2016 By KristinKjos 2 Comments

img_20161202_112830Jeg er voksen, og jeg gleder meg fortsatt til jul. Det er så koselig, og som nordmenn flest er jeg glad i å kose meg. Det skal jeg gjøre, gjett om. Imidlertid ønsker jeg å innta en litt nøktern holdning til juleforbruket. I tillegg skal jeg ha en aldri så liten pekefinger oppe. For det er så mye sløsing, det er så mye mat som ligger igjen etter at vi er ferdige med julehøytiden. Kilovis av kaker kastes, og mye pålegg også. Vi har rett og slett et problem med å begrense oss. Vi kaster alle hemninger og frotser med god samvittighet. Det burde vi ikke, vi burde heller sette på bremsen og tenke oss godt om.

Før man går i gang med baking og laging er det en del viktige spørsmål som man bør stille seg. Man bør tenke tilbake på fjorårets jul, og finne ut hva som faktisk ble spist og hva som lå igjen. Spør dem du bor sammen med hva de liker å spise i julen. Det er viktig å finne ut hva som skaper julestemningen for den enkelte, og så kutte ut resten. Ser du at – nei – det er ingenting som kan kuttes ut. Spør deg selv da, spises det så mange smultringer, berlinerkranser, sandkaker eller fattigmenn som denne oppskriften tilsier, eller kan jeg halvere den? Må vi ha fem forskjellige sildetyper, eller holder det med to eller tre? Er det helt sikkert at alle er like glad i kokt oksetunge som meg…? Blir vi ikke veldig…mette av fem kilo sjokolade, holder det med en kilo, kanskje?

Et sparetiltak vi har satt i gang med er å redusere mengden av julepølse som vi lager. Vi vet at det å ha julepølse i februar ikke har noe for seg. Da er det helt andre ting man ønsker å putte i seg. Sånn er det bare. Vi har også byttet ut eller sluttet å lage en del kakesorter og halvert deigene slik at vi har minimalt med svinn når januar inntrer med sine behov. For hvem orker å stappe i seg julekaker da?

Jeg har også planlagt at vi skal holde på tradisjonen om kjøttfri mandag. Så 2.juledag blir det vegetarisk julemat hjemme hos oss. Det gleder meg til. Man må jo ha det litt gøy også.

Lykke til med din planlegging. Ønsker du å se hva jeg skal lage til jul, så kommer mange av oppskriftene her etterhvert. Uansett, jeg gleder meg alltid til jul, for det er så kjekt å lage all den gode maten!

Filed Under: ANNET, SPARETIPS Tagged With: jul

Previous Post: « #cookforsyria – oppsummering
Next Post: Vegetarlasagne »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Comments

  1. Birtes tur- og idéblogg says

    3. desember 2016 at 20:44

    Jeg er helt enig med deg. Men glad for at setter ord på det! Denne julen skal jeg tenke som du.. vise litt måtehold,

    Svar
    • KristinKjos says

      4. desember 2016 at 15:16

      Hei Birte, fint at jeg kan inspirere. Dette er viktig for meg, og det er fint hvis jeg når ut med budskapet. Det er heller ikke så mye som skal til, men litt omtanke for miljøet og for pengepungen det kan man da jammen meg klare, tenker jeg. 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in