Pizza med karamellisert løk er så enkelt, og så godt. Denne er laget etter «less is more»-prinsippet. Det er løk, ost og bunn, og det funker som bare dét.
For oss nordmenn som er vant til grandis eller kjøttdeigpizza – det siste minner mer om en gedigent rundstykke med gryterett oppå (unnskyld hvis jeg fornærmet noen…). Den italienske pizzaen er imidlertid tynn, litt sprø og flatbrødaktig. De er lages gjerne uten tomatsaus, noen uten ost til og med, og med lite eller begrenset fyll. Slik som denne pizzaen her.
Jeg har brukt litt forskjellig sorter løk, både vanlig gul, purreløk og hvitløk. Men her kan man bare ta det man har av løk. Dette fyllet er nok to middels store pizzaer. Oppskrift på pizzadeig finner du her.
- 2 løk
- 1 liten purre
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss olje
- 1 ss smør
- 1 ts sukker
- 1 – 2 ss balsamicoeddik (eller annen eddik)
- 1 ts tørket krydder (timian, basilikum, oregano f.eks.)
- Salt og pepper
Det første du begynner med er selvfølgelig å lage pizzadeigen. Denne oppskriften er veldig enkel og grei. Men her kan du selvsagt bruke din egen oppskrift, hvis du har en. Sett stekeovnen så høyt som den tillater det. Helst varmluft.
Skjær løk og purre i skiver eller ringer, og stek dem på middels varme i noen minutter slik at det begynner å bli mykt og blankt. Tilsett samtidig sukkeret og litt salt. Skjær hvitløken i tynne skiver og tilsett dette. Stek videre til løken er blitt deilig og myk, og smaker søtt og deilig. Nå kan du ha i balsamicoeddik og krydder for å balansere den søte løken. Begynn med en spiseskje balsamicoeddik, og tilsett litt etterhvert til du får den rette balansen mellom søtt, salt og syrlig. Da er det også viktig å tilsette salt og pepper. Smak til og sett til side mens du gjør ferdig resten.
Kjevle ut pizzaen, og legg den over på en stekeplate med bakepapir. Jeg liker tynn bunn, men du er selvsagt velkommen til å lage bunnen slik du ønsker den. Denne type pizza som ikke har noe saus smaker best med tynn bunn, synes jeg. Det er noe med konsistensen og sprøheten i pizzabunnen som blir veldig god da.
Rasp parmesanost (eventuelt grana padano) over hele bunnen, og skjær så skiver med mozarellaost som du sprer godt utover. Så sprer du den karamelliserte løken oppå osten. Kvern gjerne litt ekstra pepper på toppen igjen. Det kan du sløyfe, selvsagt, men jeg er et ekte peppervrak og bruker pepper på nesten alt.
Sett pizzaen nederst i stekeovnen, og stek den i 8 minutter. Følg nøye med og ta den gjerne ut før eller senere, alt etter hvordan du foretrekker den stekt og hvordan stekeovnen din fungerer.
Pizza med karamellisert løk er herved servert, og denne bør nytes umiddelbart etter at den er tatt ut av stekeovnen. Her er det veldig godt med litt vin til, og det er godt med både rød og hvit til denne. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar