Pizza med blomkarse er jo sommeren servert på en brødleiv! Jeg visste ikke at det var så godt, og heretter kommer jeg alltid til å så blomkarse på verandaen. Det er imidlertid et lite vindu der man må forsøke å høste og spise så mange av dem som mulig. Blomkarse har en pepperaktig smak, og den passer veldig godt sammen med basilikum som strø på pizza. Men selvfølgelig. Har du ikke blomkarse, så gjør ikke det noe. Strø bare litt ekstra med basilikum over. Ikke helt det samme synet og smaken, men nesten like bra!
Det fine med denne tiden av året, er alle de utrolig ferske og flotte råvarene. Jeg gleder meg hvert år til den deilige milde løken og hvitløken. Det er selvfølgelig ikke et must å ha dette her, men det anbefales. Det blir liksom litt ekstra høytid og fest når man spiser disse råvarene. Dessuten er det sommermat, og selv om været er ruskete blir maten du spiser en indikasjon på at jammen – det er jo sommer allikevel!
Pizzadeig:
- 300 gram hvetemel (evt. bytt ut 100 gram med sammalt hvete)
- 1,5 dl lunkent vann
- 4 ss olivenolje
- 1/2 pakke fersk gjær ( evt. 25 gram tørrgjær)
- 1 ts salt
- En liten klype sukker
Pizzafyll:
- 4 – 5 grønne asparges
- 1 fersk rødløk
- 3 – 4 fedd fersk hvitløk
- 2 ss god olivenolje
- 1/2 mozarellaost
- 100 – 150 gram provoloneost (kan selvfølgelig byttes ut med parmesanost)
- Salt og pepper
Topping:
- 2 ss basilikumblader
- 6 blomkarseblomster
- 2 ss olivenolje + fedd fersk hvitløk (kan sløyfes)
Ha melet i en bolle, rør inn salt og sukker. Smuldre gjæren i den lunkne vannet. Hell gjærblandingen og oljen i hvetemelet, og begynn med å arbeide sammen deigen. Hvis du gjør dette for hånd, så sies det at du skal kna den til du ikke lenger har kraft igjen i armene. Eller man kan jukse å bruke kjøkkenmaskin, noe jeg gjør. Hev pizzadeigen under et kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse. Hvis du er interessert i å se illustrasjoner, så kan du se her.
Sett stekeovnen på maks varme og på varmluft. Sett stekeplaten inn i ovnen også. Skrell aspargesen og del den opp i små biter, og skjær løken i tynn ringer. Sett dette til side. Finhakk hvitløken og ha den sammen med oljen. Tilsett salt og pepper. Rasp provolone og del mozarellaen opp i små biter.
Kjevle pizzabunnen tynn, og legg den på et bakepapir. Smør olje – og hvitløksblandingen over bunnen. Strø ostene på, og så fyllet. Strø litt ekstra med salt og pepper over. Stek pizzaen nederst i ovnen i 8 – 10 minutter, alt etter hvor varm den er. I min stekeovn er pizzaen ferdig etter 8 minutter.
Mens pizzaen stekes, grovhakker du blomkarse og basilikumbladene. Rasp den milde og gode hvitløken i oljen, tilsett litt salt for smakens skyld. Når pizzaen er ferdig strøs blomsterblandingen umiddelbart over pizzaen. Drypp hvitløksolje over. Så er det bare å gå til verks. Nammenam! Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar