Purre -og potetgalette er så godt at jeg bare gleder meg til å lage den. Og igjen. Og igjen. Nammenam!
En galette er en pai som ikke krever paiform eller eggestand. Man ruller ut deigen og ganske enkelt bretter den rundt fyllet. Før i tiden i Bretagne – der galetten har sin opprinnelse – brukte de andre kornsorter enn hvete i deigen, som for eksempel bokhvete eller rug. Her bruker jeg en helt vanlig paideig tilsatt pistasjenøtter, men det er selvfølgelig helt opp til deg.
Paideig lages aller best i en matmølle, men den kan selvfølgelig også lages på gamlemåten. Det er viktig uansett hvordan man lager paideig og ikke kna eller elte deigen for mye. Gluten bør utvikle seg minst mulig slik at deigen ikke blir seig. Så her er det pulsknappen på matmøllen som gjelder.
Deig:
- 230 gram smør
- 310 gram hvetemel
- 60 gram pistasjenøtter
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 1,5 dl isvann
Det første du bør gjøre er å ha et glass med kaldt vann inn i fryseren. Ta så pistasjenøttene i matmøllen og pulsér 2-3 ganger. Tilsett så salt, sukker, smør i terninger og hvetemel. Pulsér ytterligere 4 – 5 ganger. Ha i isvannet, og pulsér igjen. Ta deigen ut av matmøllen og på et bakebort. Klem og kna forsiktig deigen godt sammen til en stor klump.
Pakk deigen inn i plast eller en voksduk, og la den ligge 30 minutt eller mer i kjøleskapet. I mellomtiden kan du begynne å lage fyllet.
Fyll til galetten:
- 1 ss olivenolje, samt litt til risling over fyllet
- 1 stor purre
- 250 – 300 gram chèvre (eller annen type hvit geitost)
- 5 ss fløte, rømme eller crème fraîche
- 2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
- 2 store poteter
- 4 ss dill
- 1 egg
- Salt og pepper
- Rosa pepperkorn (kan sløyfes)
- Honning (kan sløyfes)
Sett stekeovnen på 180 – 190 grader varmluft, og gjør klart et stekebrett med bakepapir. Nå slipper du å tenke mer på det. Kok potetene som vanlig, og gjerne med skallet på. Når potetene er ferdigkokte, hell av alt vannet og la dem stå og dampe av seg uten lokk. Vask purren godt slik at all sand og grus skylles bort, og hakk den i fine ringer. Stek purren myk i olje, og tilsett raspet hvitløk på slutten av steketiden. Finhakk dillen, og bland den sammen med den og stekte purren og fløte, rømme eller crème fraîche sammen. Smak til med salt og pepper. Skjær potetene i skiver. Hvis du har beholdt skallet på, er det ingen grunn til å fjerne det.
Ta paideigen ut av kjøleskapet, og del deigen inn i to eller fire deler på et melet bakebord. Har du lyst til å lage enda mindre – små minigaletter – er selvfølgelig det helt ok. Pass da ekstra på under steketiden. Kjevle galetten jevn og så stor som du vil ha den. Det er også opp til deg hvor tykk du ønsker den, jeg synes imidlertid at det holder at den er 3 millimeter tykk. Legg galetten over på bakepapiret. Nå er du klar til å legge på fyllet.
Først skjæres det et tynt lag med ost som du legger oppå paideigen. Husk å beholde en god kant slik at du kan brette deigen rundt og over fyllet etterpå. Legg så på et lag med poteterskiver, og til slutt purreblandingen oppå der igjen. Ringle litt olje over.
Nå skal du brette deigkanten – på en stor pai, beregne 5 centimeter med kant – over fyllet. Det gjør ingenting om kantene overlapper hverandre. Visp egget, og pensle godt over alle deigoverflatene. Sett paien(e) inn i stekeovnen, og stek den i 30 – 40 minutter.
Før servering kan du sprinkle over rosa pepper og ringle honning over purre -og potetgaletten. Det er kjempegodt, men ikke nødvendig. Dette er en god vegetarpai, og kan bli et kjærkomment innslag på julebordet. Det kan også være en kjempegod lunsj sammen med litt grønn salat. Håper maten smaker!
Har spist galette i Bretagne og det er veldig godt. Dette ser også skikkelig godt ut.
Ja, galette er sååå godt! Veldig enkelt også. Faktisk mye enklere enn å lage vanlig pai.