Disse siste ukene har tiden aldeles løpt i fra meg. Jeg har vært opptatt med de vanlige tingene, som arbeid og festligheter – mye festligheter i mai og begynnelsen av juni. Det har uansett vært liten tid for å produsere blogginnlegg. Jeg har imidlertid tenkt å begynne med den etterlyste oppskriften. Rabarbrakake.
Rabarbra tilhører våren. Det er liksom ikke helt vår hvis jeg ikke får i meg litt iallefall. Dette er også en utmerket vitamin K-kilde, i tillegg til alle de andre vitaminene som man får i seg. Egentlig er jeg mer opptatt av at rabarbra smaker så gresselig godt, enn av sunnheten. Det er bare et ekstra pluss – eller en unnskyldning for en helsefreak til å unne seg et stykke deilig kake – i mine øyne.
Rabarbrakaken er opprinnelig en amerikansk kake, og det er det med amerikanske kaker, at her spares det ikke på noe. Dette er en skikkelig kaloribombe, men den er så utrolig god! Denne kaken har et lag med seig kakedeig til bunn, syrlig rabarbra i midten og et aldeles deilig smuldrelokk på toppen. Både konsistensen og smaken er altså fortreffelig. Heldigvis går det fint an å fryse rabarbrakaken, og den er (nesten) like god etterpå.
Kaken er litt omstendelig å lage, det er hele tre prosesser som skal gjøres. Heldigvis ikke samtidig. Det lønner seg imidlertid å lage den dagen før, hvis du er redd for å ha for dårlig tid den dagen kaken skal spises. Et annen – og den viktigste – årsak til å lage den dagen før, er at kaken helst bør kjøle helt ned før den inntas. Da er den aller aller best.
Begynn med å sette stekeovnen på 160 grader. Smør eller kle en form (min er 26 x 20) med bakepapir, og så er vi klar til å begynne å lage denne tretrinns rabarbrakaken.
Rabarbrafyll:
- 230 – 250 gram rabarbra
- 50 gram sukker
- 1/2 ts malt ingefær
Skrell, og så del rabarbraen i omtrentlig 1/2 centimetertykke skiver. Ha alt i en bolle sammen med sukker og ingefær. Rør rundt, og sett til side.
Smuldrelokk:
- 60 gram brunt sukker
- 60 gram hvitt sukker
- 1 ts malt kanel
- 1/2 ts malt ingefær
- 1 liten klype salt
- 120 gram smør
- 200 – 220 gram hvetemel
Smelt smøret, og avkjøl det litt. I en bolle tar du sukker, salt og krydder. Bland dette godt sammen. Tilsett så litt og litt av hvetemelet til blandingen blir seig og du ikke klarer å røre inn mer hvetemel. Da er det blitt til en solid og tettpakket deig. Klem den godt sammen i bollen, og sett den til side.
Kakedeig:
- 1 dl lettrømme (jeg brukte yoghurt med 10% fett, og det funket som bare det)
- 2 små egg (eller 1 stort egg + 1 eggeplomme)
- 80 gram smør
- 2 ts vaniljesukker
- 130 gram hvetemel
- 100 gram hvitt sukker
- 1/2 ts natron
- 1/2 ts bakepulver
- 1 liten klype salt
Begynn med å smelte smøret, og la det avkjøle seg mens du gjør resten. Bland sammen rømme og egg i en bolle. I en annen bolle rører du godt sammen vaniljesukker, sukker, hvetemel, natron, bakepulver og salt. Hell så det avkjølte smøret og litt av rømmeblandingen i det tørre. Rør helt til du får en glatt og myk deig. Tilsett resten av det fuktige, og rør alt godt sammen.
Hell kakedeigen i kakeformen. Fordel rabarbraen i et jevnt lag oppå deigen. Så til slutt fordeler du smuldrelokket så godt det lar seg gjøre over kakedeigen og rabarbraen. Sett kaken nederst i stekeovnen, og la den steke helt til det ikke lenger fester seg deig til kakepinnen. Det kan ta alt fra 45 til 55 minutter. Avkjøl kaken helt før servering.
Kaken kan serveres akkurat slik som den er, til en deilig kopp kaffe eller te. Det er også godt med litt vaniljeis eller fløtekrem ved siden av, men det er virkelig ikke nødvendig. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar