Ojsann – godt nyttår! Plutselig oppdaget jeg at det var gått over en uke siden nyttårsaften, og jeg har verken postet eller skrevet et eneste blogginnlegg siden tidlig desember. Noen ganger er det andre ting som teller. Da må man bare flyte med, og satse på det lager seg litt tid til andre ting en jobbjobbjobb. Slik har det imidlertid ikke blitt, og da må jeg ty til det nestbeste, nemlig å resirkulere noe jeg allerede har skrevet. Det har jeg imidlertid aldri gjort før, så det kan jo bli gøy!
Så hva skal jeg velge da, det er det store spørsmålet. Skal jeg velge noe som dere lesere har likt godt, skal jeg velge noe sunt, noe vegetarisk eller en langtidskokt gryte? Jeg velger å reposte noe jeg selv ble veldig fornøyd med og som ikke er sunt. Jadda, jeg velger å reposte Rødbetkake med nellik og appelsin. Denne kaken har jeg komponert helt selv, og ifølge naboen (det er de som er årsaken til at vi fortsatt har plass i fryseren) er dette den beste kaken jeg har laget. Den kommentaren ble jeg så glad for, at bare den er verdt litt resirkulering i seg selv.
Etter å ha stått på hode i en gedigen gryte og laget litervis med rødbetsuppe forrige helg, lovet jeg meg selv at det skulle gå lenge til neste gang jeg laget noe med rødbeter. Nøyaktig syv dager tok det…men jeg kan jo ikke la gode og fine grønnsaker bare ligge fordi det ikke passer meg å bruke dem opp! Det går jo ikke an. Da velger jeg å lage noe som er så langt unna en salt suppe som det lar seg gjøre, og lager en rødbetkake med krydder og appelsin istedet. Rødbeter i kaken, ja! Det stemmer, og det ble forresten djevelsk godt.
Helt ukjent med å bruke rødbeter i kakebaksten er det ikke. I USA er det en populær sjokoladekake som heter Red Devil Cake. Dette er en veldig nydelig mørkerød sjokoladekake, og opprinnelig var det rødbeter som bidro til den fine rødfargen. Kaken jeg skal lage er helt sjokoladefri, istedet lar jeg krydder, svisker og brunt sukker gjøre susen sammen med rødbetene.
- 170 gram rødbeter (tilsvarer omtrent 3 små)
- 50 gram svisker
- 2 egg
- 1,5 dl nøytral olje (for eksempel soyaolje, rapsolje eller solsikkeolje)
- 1 appelsin, skallet og saften av halve (bruk resten til å dynke kaken med)
- 2,5 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1/2 ts natron
- 2 dl brunt sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1,5 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 1 ts malt ingefær
- 1/2 ts malt nellik
- 1 klype salt
Glasur:
- 300 gram naturell kremost
- 60 gram mykt smør
- 300 – 350 gram melis
- 1 appelsin, skallet og 3 ss saft (bruk resten til å dynke kaken med)
Begynn med å sette stekeovnen på 170 – 175 grader, gjerne varmluft. Så tar du fram matmøllen din. Apropos det, denne kaken kan fint lages uten. Da må du imidlertid beregne mye lenger tid, blant annet til å finraspe rødbetene. Har du en matmølle sparer du deg for mye røde hender (husk å bruke plasthansker!) og jobb.
Skrell rødbetene og del dem i fire. Ha rødbetene, sviskene, appelsinskall og appelsinsaft sammen i matmøllen. Sett den på og mal opp alt til det er en ganske finkuttet masse. Husk å skrape massen som legger seg rundt kantene, slik at alt blir jevnt malt. Mens matmøllen står på middels hastighet tilsetter du oljen, og la den få blande seg godt sammen med rødbeter og svisker. Tilsett så eggene, ett om gangen.
I en bolle blander du hvetemel, bakepulver, natron, vaniljesukker, salt, sukker og krydder sammen. Sett matmøllen på lav hastighet, og tilsett alt sammen. Husk igjen å skrape alt ned fra kanten, og sett på matmøllen en gang til slik at alt får blandet seg. Da er deigen ferdig. Så fort gikk det!
Fordel deigen i en vanlig springform (22 cm) eller en tilsvarende liten firkantet form. Stek kaken i 35 – 40 minutter nederst i ovnen. Du kan også – slik som jeg gjorde det – fordele kakerøren på to små former. Men husk da å regulere steketiden ned minst 10 minutter, og pass godt på kakene så de ikke blir overstekt og tørre. Når kakene er ferdigstekt, la kaken få kjøle seg ned i kakeformen(e).
Mens kaken avkjøles, kan du lage glasuren. Blant alle ingrediensene – men hold litt av på melisen – sammen med en håndmikser. Spe på på mer melis, alt etter hvor søt du ønsker at glasuren skal smake.
Når kaken er avkjølt deler du den i to, og ha bunnen over på et kakefat. Det gjør det lettere å dynke den med appelsinsaft, som er det neste du gjør. Smør så på omtrent halvparten av ostekremen, og legg oppå toppen av kaken. Dynk også den delen av kakebunnen. Ha så på resten av ostekremen. Du kan gjerne smøre krem rundt kantene av kaken, men det er ikke nødvendig.
Da er det tid for å spise rødbetkake med krydder og appelsin! Server gjerne en god sort te ved siden av, ellers er kaffe alltid en vinner. Hvis du ikke skal spise hele kaken, frys ned resten til senere. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar