Rødvinsmarinerte kyllinglår er en variasjon av coq au vin. Det er imidlertid ikke riktig å kalle denne retten for coq au vin. Det er alt for lite rødvin til det…Jeg har samlet alle slantene, puttet i frysen, tint dem opp, og brukt noen av dem her. Du trenger ikke rødvin for å lage denne retten. Det går fint an å lage rødvinsmarinert kyllinglår uten rødvin.
Oppskriften kan minne om rødvin. Det er imidlertid en ypperlig marinade, også til andre retter enn denne.
- 4 dl vann
- 6 ss balsamicoeddik (billigste sort)
- 4 ss rødvinseddik
- 8 – 10 ss sukker (husk: det er MYE sukker i vin)
- Krydder som pepper, laurbær, allehånde, kanel, nellik for eksempel (kan sløyfes)
- Eventuelt litt solbærsyltetøy, ripsgelé eller liknende (kan sløyfes)
Bland alt sammen, og rør ut sukkeret før du heller marinaden over kyllingen. Det er viktig her at du ikke bruker for mye krydder og syltetøy. Dette er med for å skape dybde og likhet med en rødvin. Denne marinaden kan fint kokes med kjøttet etterpå, men ikke ha i alt med en gang. Begynn med halvparten, og smak til med eventuelt mer etterpå. Erstatt manglende væske med vann og eventuelt en buljongterning.
Denne gangen hadde jeg rødvin, og brukte derfor den. Siden jeg ikke hadde så mye, passet jeg på å snu kyllinglårene en gang eller to under marineringen. Det funket veldig bra. Oppskriften er basert på hva jeg hadde av grønnsaker og urter. Her kan du fint kutte ut noe og legge til noe annet. Det er helt opp til deg. Det eneste som du ikke bør bytte ut er løken. Hvis du ikke har noe annet enn løk, så ha i litt mer av den istedet.
- 4 kyllinglår (frosne fra REMA 1000)
- 3 – 5 dl rødvin
- Vann
- 2 løk
- 1/2 purre
- 8 hvitløk (jeg tok alle feddene jeg hadde!)
- 5 gulrøtter
- Litt vissen, men fullt spiselig selleristang
- 1 neve frossen bladpersille med stilker og alt
- 4 ss nøytral olje
- 2 – 3 ss tomatpuré
- 4 laurbærblader
- 1 stilk rosmarin (omtrent 1 ts tørket)
- 1 ts tørket timian
- 1 ss pepper, malt (kan justeres ned hvis du ønsker det)
- 2 – 4 ts salt (smak dette til)
Mariner kyllinglårene ett døgn i kjøleskapet, du kan gjerne legge dem frosne i rødvinen. Eller 4 – 6 timer på kjøkkenbenken. Husk å snu lårene nå og da.
Sett stekeovnen på 150 – 170 grader, avhengig av hvor god tid du har. Når lårene er ferdig marinert, tørk godt av dem med kjøkkenpapir. Stek i olje i en jerngryte eller liknende som tåler stekeovn. Når de er gyldne og bryne tar du dem ut av gryten, og legger dem til side. Grovhakk løk, purre og selleri. Del gulrøttene opp i grove skiver. Stek dette videre i den varme oljen. Tilsett hvitløksfeddene. Stek videre i 1 minutt før du tilsetter tomatpuréen. Bland og stek dette videre i 5 minutter. Tilsett så persille, krydder (forsiktig med saltet, det må smakes til etterhvert), all vinen og vann. Væsken skal såvidt dekke kyllinglårene. Sett gryten med lokk (hvis du ikke har lokk som passer, bruk aluminiumfolie) og la det stå minst en time. Gryten kan med fordel stå lenger. Siden det kun er kyllinglår, så tørker dem ikke ut på samme måte som brystet ville gjort. Derimot blir det saftigere og bedre.
NB! Bruker du juksevinen ovenfor, sil av krydderne, tilsett først halvparten og vann. Etter 1 time i kokeprosessen, smaker du det til med eventuelt mer av marinaden. Det kan hende du trenger mer sukker også. Det er min erfaring, iallefall.
Det trengs ikke mye tilbehør her. Jeg nøyer meg med å lage en deilig potetstappe. Oppskriften på den kan du også få her. Dette er veldig god og forholdsvis rimelig mat som du kan servere mange. Jeg synes kyllinglårene man kan kjøpe rimelig i frysediskene i billigbutikkene passer fint til dette formålet. Husk, det var de gamle seige hønene eller hanene som ble brukt til dette i Frankrike.
Husk å ikke kaste restene etterpå, hvis det blir noen da. Sausen etter de rødvinsmarinerte kyllinglårene og potetstappen kan være grunnlaget for en ny og deilig middag senere i uken. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar