Forrige helg laget jeg rustikk pai med nektariner, som ble gresselig god. Dette er ingen sukkerbombe heldigvis, den er bare full av deilige sommerlige smaker. Det er bare å lukke øynene og late som om været er toppers, spise pai og nyte livet!
Endelig har jeg fått litt tid til å skrive også. Det er ikke alle som er så heldige å ha ferie nå, og i tillegg har huset vært barnefritt: da var det bare å jobbe på, og spare seg opp noen kjærkomne timer med avspasering. Det har også vært hard jobbing med å få trimmet av seg paien igjen, så skriveriene måtte rett og slett nedprioriteres.
Denne rustikke paien kan fint fylles med andre godsaker, du kan bytte ut med moreller, epler, bær av alle slag, aprikos, eller en blanding av alt dette. Alt etter hva du måtte behage. Det er sesong for nektariner nå, og de fås billig overalt. Jeg prøver også å spise opp solbærsyltetøyet – det er jo jammen meg sesong for ny bærplukking igjen!
Denne paien blir også kalt for katalansk pai. Her kan du med fordel bytte ut deler av hvetemelet med byggmel, for eksempel. Kutte ut sukkeret i deigen, og fylle den med tomater og kremost for eksempel. Aldeles nydelig.
Det beste med denne paien er allikevel at den er så veldig enkel å lage. Det fine er at den ikke behøver å se perfekt ut, her finnes det ingen tellekanter! Passer utmerket for meg som til og med får en bløtekake til å se ut som et takras. Det er fint hvis du følger oppskriften til mørdeigen, ellers kan du eksperimentere med resten.
Mørdeig:
- 4 dl hvetemel
- 200 gram smør eller margarin
- 1/2 dl sukker
- 1 eggeplomme
- 1 liten klype salt
Paifyll:
- 4 nektariner
- 3 ss solbærsyltetøy
- Skall fra 1/2 sitron
- 1 stilk rosmarin
- 2 – 3 blader fersk laurbær
- 3 ss sukker
- 1 klype salt
- 1 ts grovmalt pepper
- 1 egg
Begynn med mørdeigen. Jeg er så heldig å ha en gammel matmølle det forenkler arbeidet med betraktelig. Ha alle ingrediensene i matmøllen, sett den på og slå den av igjen når alt er blandet sammen. Skrap ut alt fra bollen, og klem deigen godt sammen for hånd. Kle den med litt plastfolie, og la den hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet.
Sett stekeovnen på 180 grader på varmluft, og så kan du gå igang med paifyllet. Del nektarin opp i skiver (se på bildet) eller båter (eller begge deler, det er ikke så nøye!). Bland i solbærsyltetøyet, riv sitronskallet, og tilsett rosmarin, laurbær, salt og pepper.
Mørdeig kjevles så ut på bakepapir. Her er det ikke farlig om den ikke er jevn i kantene, poenget er at den skal være litt rufsete i kantene. Begynn med å legge fyllet i midten av deigleiven. Behold en god kant av mørdeigen rundt fyllet, og pensle den med egg. Brett deigen over fyllet ved hjelp av bakepapiret og hendene dine. Pensle igjen med egg. Strø sukkeret over kantene og litt over fyllet. Sett paien nederst i stekeovnen, og stek den i 30 – 40 minutter, avhengig av hvor skarp stekeovnen din er.
Det trengs ikke å servere denne rustikke paien med nektariner på noe fancy fat, den passer aller best på en trefjøl. Hvis du har litt is eller krem til, er dette selvfølgelig helt supert. Det beste med den er at den ikke er så søt, den er bare full av deilige smaker og antydninger om at det er godt å leve. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar