• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Skordalia – gresk potetstappe med hvitløk og olivenolje

11. oktober 2016 By KristinKjos Leave a Comment

img_20161011_193023Skordalia må være verdens beste potetstappe. Eller dip, alt etter som. Den er full av hvitløk, sitron og olje. Tradisjonelt sett lages den av allerede ferdigkokte poteter, poteter som er kokt med salt. Skordalia skal være seig og søt på smak, slik den blir av ferdigkokte poteter og salt i kokevannet.

Første gang jeg fikk servert denne herligheten var på Anti-Paros for to år siden. Da fikk vi den servert sammen med ovnsbakte rødbeter. På det tidspunktet var jeg så lei av å spise grillmat, at å få denne nydelige vegetariske retten, var som å komme i himmelrik. Etter dette har jeg laget skordalia ofte, og jeg synes alltid det er like godt. Det ble derfor veldig enkelt å vite hva jeg skulle lage til #oppskriftsutfordringen som denne gangen hadde temaet poteter. Utfordringen kom fra bloggeren Ina fra  Mat på bordet , etter å ha fått stafettpinnen fra Mia i Green Bonanza.

Denne gangen har jeg laget skordalia med en liten vri. Istedenfor å koke potetene, har jeg bakt dem i ovnen først. Dette ble kjempegodt, og er noe jeg har tenkt å fortsette med.

  • 500 gram poteter med skall
  • Litt olje til stekingen
  • 6 – 10 hvitløksfedd
  • 1,5 dl god olivenolje
  • 1 sitron, saften
  • 2 – 3 dl kokt vann
  • Salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha vaskede poteter i en form med bakepapir. Ha litt olje på dem, slik at skallet ikke sprekker så lett. Små poteter kan steke 20 minutter, og gi de store 30 minutter eller så. Ta dem ut av stekeovnen etterhvert som de er ferdige. Når de er blitt litt kaldere (eller helt kalde – disse kan du gjøre klart på forhånd) skreller du potetene. Ha dem så over i en kjele.

img_20161011_193153Knus hvitløken sammen med en 1 ts salt i en morter, og tilsett litt etter litt deler av oljen. Dette skal bli en skikkelig god og myk grøt når den er ferdig. Dette har du oppi sammen med potetene. Tilsett også sitronsaften, og mer salt og pepper.

Mens du stapper potetene med en portetstapper, tilsetter du det kokende vannet, litt etter litt. Her er det i grunnen opp til deg hvor myk og flytende du liker skordaliaen din. Jeg synes den skal ha litt konsistens, men samtidig holde fasongen. Da brukte jeg omtrent 2 dl kokende vann. Det er viktig at stappen får kokes opp mellom hver runde du tilsetter vannet. Smak til underveis, om stappen trenger mer salt eller pepper.

img_20161011_192857Da er skordaliaen ferdig. Servér den straks og til hva det måtte være, men den er utrolig god til grillet torsk med kapers og urtesmør. Spis og nyt. Håper maten smaker!

 

Filed Under: Grønnsakersretter, SMÅRETTER & TILBEHØR, VEGETARRETTER Tagged With: poteter, potetstappe

Previous Post: « Søndagsgryte av frossen oksebog
Next Post: Grillet torsk med urte -og kaperssmør »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in