• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Socca – eller kikertpannekake

20. oktober 2017 By KristinKjos Leave a Comment

Socca – eller kikertpannekake er absolutt noe dere alle må prøve! Mia Frogner som driver den fantastiske bloggen Green Bonanza har klart å overbevise meg om at kikertpannekaker både er enkelt og godt. For å sitere henne:

«Det finnes neppe noe mer anvendelig enn kikerter, for dette er rett og slett pannekaker av kikertmel. Så enkelt at du vil himle med øynene, så lett å variere at du kommer til å bruke det hele tiden, og så godt at du ikke fatter hvorfor du ikke har gjort dette før.»

Jeg har vært veldig skeptisk og norsk i holdningen, og tviholdt på den tradisjonelle pannekaken. Kan imidlertid en halv verden spise noe som ikke er godt, det er jo bare å begynne å lure. Dette spises fra Italia og langt inn i midtøsten. Kan alle disse folkene – hvis nesten all annen mat de spiser er supergodt – ta feil?

Jeg ryddet skepsisen til side, og gikk til innkjøp av kikertmel. Kikertmel får du kjøpt i assorterte matvarebutikker, helsekostforretninger eller hos din lokale internasjonale matbutikk. Og det er billig – og glutenfritt. I tillegg bruker man vann i stedet for melk i røren, så dette er også ypperlig for melkeintolerante pannekakespisere. Her er det bare vinn-vinn, med andre ord.

Jeg må si at jeg ble overrasket over hvor godt det smakte. At jeg i det hele tatt har vært skeptisk så lenge, tenker jeg nå. Ja, det er bare å himle og rulle med øynene! Pannekaken smaker ikke som kikerter, men har en veldig fin, litt nøtteaktig smak. I konsistensen er tørr og fin, og den er lett og håndtere på stekepannen. Jeg anbefaler å bruke olje istedet for smør eller margarin når man steker denne, men det gjør det ikke noe vanskeligere å få snudd den på pannen. Siden det ikke er noe melk i disse, er det lurt å legge et kopphåndkle over pannekakene for å holde dem myke og varme mens man steker dem opp.Socca - eller kikertpannekake er absolutt noe dere alle må prøve, selv dere uten gluten, egg - og melkeintoleranse. Et ypperlig og kjempegodt alternativ!

Jeg ser at det finnes utallige oppskrifter på kikertpannekaker, men jeg låner oppskriften til Green Bonanza. Det er den jeg begynte å like, og da holder jeg meg til den. På forhånd takk, fru Frogner! Oppskriften er beregnet til 2 personer. Husk, disse pannekakene er litt mektigere enn de vanlige norske, siden de er betydelig mer proteinrike.

  • 2 dl kikertmel
  • 3 dl vann
  • 1/2 – 1 ts salt
  • 1 egg (kan absolutt sløyfes!)
  • Olje til stekingen (eventuelt smør hvis du ikke har noe annet)
  • Krydder som cumin, paprika for eksempel, hvis du ønsker å spice dem opp litt (helt vanlig i Midtøsten)

Bland sammen kikertmel, vann, salt, egg og eventuelt krydder hvis du bruker det, og la røren stå og svelle i 20 – 30 minutter. Stek dem på middels varme med olje til de begynner å boble på overflaten. Snu dem som andre vanlige pannekaker, og når de er ferdige legger du dem på et fat. Hold dem varme ved hjelp av et klede på toppen av pannekakene. Disse er aller best varme, men kan godt spises kalde også (da blir de litt bitrere på smak).

Socca – eller kikertpannekake spiser jeg sammen med diverse soppfyll eller stekt spinat. Denne gangen hadde jeg en søtpotet liggene, og den stekte jeg i stekeovnen på 200 grader – i omtrent 20 minutter – sammen med en oppdelt løk, et fedd hvitløk, laurbærblad, timian, chiliflak, salt og litt olje. Antakelig er det like godt med bacon og sukker. Håper maten smaker!

Filed Under: Bønner, linser o.l., VEGETARRETTER Tagged With: kikertmel

Previous Post: « Pasta med blomkål stekt i røkt paprika
Next Post: Daddelkake »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in