• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Syrisk lammegryte

5. november 2016 By KristinKjos 2 Comments

I utgangspunktet tenkte jeg at i Syria spiser de mye kjøtt, og aller helst lammekjøtt. Dette stemmer imidlertid ikke. Syria var i utgangspunktet er fattig land, og befolkningen har ikke råd til å kjøpe kjøtt så ofte.Før jeg begynte med #cookforsyria trodde jeg at i Syria spiser de mye kjøtt, og aller helst lammekjøtt. Dette stemmer imidlertid ikke. Før krigen var Syria var også Syria er fattig land, og befolkningen hadde ikke råd til å kjøpe kjøtt så ofte. De hadde heller ikke tradisjon for å spise så mye rent kjøtt. Rent kjøtt spiste man som regel bare en eller to ganger i måneden. Ellers kunne man gjerne blande malt kjøtt sammen med bulgur, ris eller belgfrukter. Ellers spiste de seg mette på belgfrukter, kornprodukter og grønnsaker. Denne syriske lammegryten er derfor festmat å regne. Hos oss i rike Norge, er dette en deilig søndagsmiddag.

  • 1 kg lammebog med bein i skiver, gjerne frossent
  • Olje
  • 2 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 paprika (valgfri farge)
  • 1/2 – 1 boks kikerter (kan sløyfes)
  • 300 – 400 gram frosne grønne bønner
  • 2 – 4 laurbærblad
  • 1 ts tyrkisk paprika (den kan du fint bytte ut med 1 ts paprikapulver + 1/2 ts chilipulver ol)
  • 1,5 ss malt spisskummin
  • 1 ss malt koriander
  • Skallet av en sitron, 3 cm stripe (kan sløyfes)
  • 1 boks tomater
  • 2 tomatbokser med vann
  • 2 – 4 ts salt
  • 2 – 4 ts pepper

Sett stekeovnen på 120 grader, og finn fram jerngryten din. Du kan også bruke en annen type gryte eller panne. Det viktigste er at hele gryten tåler varmen i stekeovnen, og at du har et lokk (aluminiumfolie funker også!). Videre så tar du fram en stekepanne, og setter den på full styrke. Har du en fettsamler, er dette rette øyeblikket å bruke den. En god kjøkkenvifte er også fint å ha.

I utgangspunktet tenkte jeg at i Syria spiser de mye kjøtt, og aller helst lammekjøtt. Dette stemmer imidlertid ikke. Syria var i utgangspunktet er fattig land, og befolkningen har ikke råd til å kjøpe kjøtt så ofte.Jeg glemte – som vanlig – å ta ut kjøttet til tining. Hvis du noen gang har stekt frossent kjøtt, så vet du at det kan være risikosport. Resultatet blir imidlertid veldig bra, så det igrunnen verdt å glemme kjøttet. Stek en skive frossen lammebog om gangen. Er kjøttet tint, er det bare å ta flere stykker om gangen. Det viktigste er at stekepannen ikke blir for avkjølt av kjøttet. Ikke rør kjøttet som ligger i pannen (dette gjelder også det tinte kjøttet), men la det ligge til det blir brunt i kantene. Snu kjøttet og stek det på samme måte på andre siden. Når kjøttet er ferdigstekt tar du det over i jerngryten.

I utgangspunktet tenkte jeg at i Syria spiser de mye kjøtt, og aller helst lammekjøtt. Dette stemmer imidlertid ikke. Syria var i utgangspunktet er fattig land, og befolkningen har ikke råd til å kjøpe kjøtt så ofte.Mens lammet steker, grovhakker du løk, hvitløk og paprika. Dette skal opp i gryten med en gang. Det samme gjelder for paprikapulver, spisskummin, laurbær, koriander og 2 ts med salt. Dryss litt frisk pepper over også. Skjær av en stripe sitronskall med en skarp kniv. Pass på at det ikke kommer med for mye av det hvite, bitre skallet. Ha dette også opp i gryten. Kikertene er bare med for å tykne sausen, så her kan du godt ta halve boksen. Prøv og plukk av hinnen rundt selve erten. Ha så i tomatboks og vann, og gi alt sammen et oppkok. Sett på lokket, og ta gryten inn i stekeovnen. Regelen er at kjøttet skal løsne fra benet, og paprikaen bli god og myk. Dette tar omtrent 3 timer. Husk og rør en gang i blant hvis du har tid.

Etter 3 timer kan du enten bare ta ut gryten og sette den til side, gjerne til dagen etter. Skal du spise middag med en gang, tilsetter du bønnene og smaker sausen til med eventuelt mer salt og pepper. La alt koke til bønnene er blitt myke og fulle av smak fra gryten. Smak til etterhvert, og kjenn etter om du synes det er noe som mangler av krydderier eller salt.

Denne syriske lammegryten serverte jeg sammen med en veldig enkel pilaff, men det holder med bare vanlig ris også. Eller litt godt brød til. Grønn salat er også godt her, men er strengt tatt helt unødvendig. Håper maten smaker!

Filed Under: #cookforsyria, KJØTTRETTER, Lam Tagged With: #CookForSyria, lam

Previous Post: « Torsk med za’atar
Next Post: Smørbønnepuré »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Comments

  1. KristinKjos says

    21. februar 2020 at 00:11

    Tusen takk for at du nevner meg!!! Nå ble jeg veldig glad (beklager sent svar…det sier dessverre litt om hvor sjeldent jeg er på bloggen for tiden. Dette må jeg gjøre noe med… 😉

    Svar

Trackbacks

  1. Syrisk hummus | Det glade kjøkken sier:
    26. juli 2019, kl. 19:05

    […] at bloggen hans ble kåret til  Årets nisjeblogg. Ellers har Salt i grøten laget en spennende Syrisk lammegryte, Vidar (Et kjøkken i Istanbul) har servert Syriske linser og Kristin koker laget bakt flate brød […]

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in