Syrlig, søt og krydret kyllingform ble til ved en ren tilfeldighet. Som regel er det akkurat sånn de mest vellykkede rettene mine blir til. På slump. Gjerne i kombinasjon av faktorer som dårlig tid eller lite råvarer i kjøleskapet. Denne gangen var det litt av begge deler. Aller helst ville jeg plante ut alle blomstene og urtene jeg hadde handlet på gartneriet, og ikke stå inne på kjøkkenet i fineværet. Så løsningen ble dermed å lage noe som kunne lage seg selv.
Altså, jeg hadde kyllinglår i fryseren, hadde løk, hvitløk og poteter og jammen hadde jeg ikke en sitron også. Denne dagen var jeg opptatt med å plante blomster og urter i krukker på verandaen, så da hadde jeg jammen en del urter også. Allerede på dette tidspunktet vet man at dette ikke blir så ille. Jeg hadde imidlertid lyst på en søtlig smak for å balansere syre, salt og krydder. Løsningen ble granskuddsirup. Hvis du er en av dem som har laget granskuddsirup, men har helt glemt å bruke den, er dette en gylden sjanse. Hvis du ikke har granskuddsirup, er det like bra å bruke vanlig lys sirup. Eller noe annet spennende som du har stående.
- 4 – 6 kyllinglår (avhengig av størrelsen)
- 4 ss olje
- 8 – 10 små mandelpoteter (eller annen type poteter er helt ok. Har du bare store, del dem opp i båter!)
- 6 fedd hvitløk
- 3 løk (valgfri farge)
- 1 sitron
- 1/2 dl urter (jeg brukte timian, rosmarin og laurbær)
- Godt med grovmalt pepper
- 4 ss granskuddsirup (eller annen sirup, gjerne vanlig lys type)
- 4 ss soyasaus (eller erstattes med 2 ts salt)
Begynn med å sette stekeovnen på 170 – 200 grader, avhengig av hvor god tid du har. Finn fram langpannen, og ha olje i bunnen av den. Del opp sitronen i små biter, skrell og del løken i store biter, og skrell hvitløken. Vask potetene og klapp kyllinglårene tørre. Ha alt sammen i langpannen og tilsett krydder, pepper, soyasaus eller salt. Bland alt godt sammen, og fordel utover. Sirupen skal nå ringles over innholdet i formen. Sett den så inn i stekeovnen, og stek i alt fra 1 – 1,5 time.
Et av poengene med denne retten er å få en fin og brun skorpe på kyllinglår og poteter, så ikke vær redd for at det stekes for lenge. Det er imidlertid ikke meningen at maten skal svi seg, det er ikke noe godt! Så her gjelder det å passe på.
Syrlig, søt og krydret kyllingform serverte jeg sammen med en enkel grønn salat og litt crème fraîche. Du kan selvfølgelig bestemme tilbehøret selv, så dette er bare et forslag. Poenget med retten – synes jeg da – er at den skal dekke dine behov for det enkle og deilige. Det gjør den i høyeste grad. Håper maten smaker!
Legg igjen en kommentar