Vegetarlasagne er like godt som vanlig lasagne, og denne er altså så veldig god! Det er ikke noe å lure på, mener jeg. Jeg synes at alle burde spise mer vegetarisk. Ikke bare på en såkalt kjøttfri mandag, men også ellers gjennom uken. Vegetarlasagne er dessuten billig, og veldig lett å lage.
Denne vegetarlasagnen er laget med auberginer som hovedingrediens. Her kan du fint bytte ut en av to med sopp, squash eller noen andre grønnsaker. Jeg tenker det er helt greit å putte alle grønnsaksrestene sine inn i denne lasagnen. Denne gangen hadde jeg på forhånd skjært opp og stekt to små auberginer. Det var meningen at de skulle spises noen dager før, men nå er nå livet sånn av og til at det ikke alltid går slik som man har planlagt. I tillegg hadde jeg noen gamle tomater som var for bløte og modne til å spises rå…men det er ingen grunn til å kaste dem for det.
- 2 auberginer
- 1 løk
- 3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
- 2 olje
- 2 – 3 ss tomatpuré
- 4 – 5 gamle tomater (eller 1 boks hermetiske)
- 3 dl vann
- 1 – 2 ts provencekrydder
- 1 – 2 laurbærblad
- 2 – 3 dadler (eller 1 – 2 ts sukker)
- 1 ts chiliflak
- 1 ss rødvinseddik
- Salt og pepper
- 1 mozarellaost
- 1,5 dl lett creme fraiche
- 50 gram parmesanost
- 0,5 – 1 dl melk
- Litt muskat
- Lasagneplater
Sett enten på grillelementene på stekeovnen, eller på 250 grader. Skjær auberginene i skiver, strø på salt og pepper og ha dem inn i stekeovnen. Med grill tar dette omtrent 16 – 20 minutter, altså 8 – 10 minutter på hver side av aubergineskivene. Skivene skal være fine og brune før du snur dem. Når auberginene er ferdig stekt, avkjøl dem litt, og så del hver skive i fire. Dette kan godt gjøres på forhånd.
Hakk løken og stek den blank i oljen. Det er ikke nødvendig å ha sterk varme på, dette blir bedre hvis du bruker litt tid. Rasp i hvitløken og stek noen minutter til. Tilsett så krydderne; chiliflak, provencekrydder og laurbærblader. Så har du i tomatpuré og eddik, og steker alt sammen i 4 – 5 minutter. Hakk tomatene, og ha dem i gryten. Tilsett også auberginen og vann. Kok alt sammen uten lokk, til mye av væsken fordamper. Rør av og til. Dette tar omtrent 20 minutter. Fisk ut laurbærbladet, og smak til med sukker, salt og eventuelt mer pepper.
Den hvite sausen er av den veldig enkle sorten. Rasp parmesanosten og bland den sammen med creme fraiche og melk. Del mozarellaen opp i småbiter og ha dem i. Dette skal ha en sauseaktig konsistens (med klumper, blir det vel da), så spe med mer melk hvis du synes det trengs. Du kan også bruke andre ostetyper. Skorper av Jarlsberg eller noe annet du har i kjøleskapet. Smak til med muskat, salt og pepper.
Sett stekeovnen på 200 grader. Smør en liten ildfast form (20 x 26 fra IKEA), legg et tynt lag med tomatsaus i bånn, så lasagneplater, nytt lag med tomatsaus, så noen skjeer med hvit saus. Den hvite sausen skal ikke dekke den røde, bare legges på i klatter. Så lasagneplater, og gjenta prosessen. Det øverste laget dekkes av resten av den hvite sausen. Stek lasagnen i midten av stekeovnen i omtrent 20 minutter. Dette kan variere fra stekeovn til stekeovn.
Det er veldig godt med en helt enkel salat til lasagnen, hvis du gidder å lage det da. Gjerne litt brød også. Men dette er ikke nødvendig. Det er helt greit å spise den akkurat sånn som den er, foran en god film på tv-en, sammen med noen du er glad i og litt Valpolicella av den enkle sorten.
Legg igjen en kommentar