• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

SALT I GRØTEN

  • Hjem
  • Oppskrifter
    • SMÅRETTER & TILBEHØR
    • SUPPER
    • VEGETARRETTER
    • SALATER
    • KJØTTRETTER
    • FISK & SKALLDYR
    • PASTA
    • PIZZA
    • BAKST
    • KAKER
    • DESSERT
    • FROKOST
  • SPARETIPS

Verdens beste fastelavnsboller

21. februar 2017 By KristinKjos 4 Comments

Her kommer oppskriften på verdens beste fastelavnsboller. Disse er lette og luftige, smakfulle og saftige. Disse er også veldig anvendelige. Det er jo ikke alle som liker krem og syltetøy, her hjemme er det gjerne sjokoladeglasur som er tingen hos barna. Vi voksne fyller den med krem og solbærsyltetøy.

Trikset som gjør disse bollene så luftige, er det lille ekstra løftet de får under stekingen ved hjelp av bakepulveret. Du bør ikke fristes til å tilsette mer enn hva oppskriften sier – det har jeg allerede testet for deg – for da blir bollene seige. I tillegg har jeg byttet ut den tradisjonelle kardemommen med vaniljesukker. Det ble veldig godt, synes jeg. Sikkert ikke nødvendig, men absolutt veldig godt.

  • 13 – 14 dl hvetemel (hold av litt til utbaking)
  • 130 gram smør
  • 50 gram gjær
  • 4 dl melk
  • 1 egg + 1 egg til pensling
  • 1 dl sukker
  • 1 ss vaniljesukker (evt. frøene fra 1 vaniljestang. Kan også sløyfes)
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt

Forslag til bollefyll/topping:

  • Pisket krem
  • Marsipan
  • Sjokoladebiter
  • Syltetøy (solbær, for eksempel)
  • Sjokoladeglasur
  • Vaniljekrem
  • Melisdryss

Smuldre gjær i en bakebolle, ha i sukker og vaniljesukker. Smelt smøret og tilsett melken. Dette skal bli fingervarmt. Det betyr at når du lukker øynene og stikker en finger i væsken, så skal du nesten ikke merke at den er stukket ned i. Hell væsken over i bakebollen sammen med gjær og sukker. Tilsett egget, og så rører du ut gjæren og sukkeret.

Det aller beste er å bruke en eltemaskin til denne jobben. Jeg er så heldig at jeg har en Kenwood Major. Selvsagt kan du lage deig på gamlemåten, det tar bare litt lengre tid og krever litt mer av deg. Det kan imidlertid være godt med litt trim før du begynner å spise boller, hvis man er opptatt av slikt. Uansett, jeg begynner med 10 dl hvetemel, og sper forsiktig på med resten. Denne gangen holdt det med 13 dl til sammen.

Elt deigen i 20 minutter på lav hastighet etter at du er ferdig med å tilsette hvetemelet. Når du elter deigen så godt vil du legge merke til at deigen får en helt annen elastisitet, og dette vil igjen føre til at bollene får en annen kvalitet. Når deigen er eltet ferdig, sett den til side med en plastpose eller plastfolie over seg. La den heve til dobbel størrelse, men la den gjerne stå å heve seg i 1 – 1,5 time.

Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bakebollen på en bakebenk. Strø forsiktig med litt hvetemel, det er ikke nødvendig å overdrive her. Deigen skal på dette tidspunktet være mettet med hvetemel, og ikke klistre seg for mye til underlaget. Del opp deigen i like emner, trill dem ut og legg dem på et bakebrett. Dekk over med håndkle og gjerne plastpose oppå der igjen for å holde på fuktigheten best mulig. Etterhev bollene i 45 minutter, eller til de har nesten dobbel størrelse.

Når bollene etterhever, setter du på stekeovnen på 225 grader. Når hevetiden er over, pensler du bollene forsiktig med et sammenpisket egg, og setter dem inn i stekeovnen. La dem steke i omtrent 10 minutter, så sant bollene har middels størrelse. De skal være fine og gyldne på toppen og bunn, og gi fra seg en hul lyd når du banker på undersiden av dem. Avkjøl bollene på en rist.

Da er bollene klare til og fylles. Her er det bare å gyve løys, og bruke fantasien. Det er godt med enkel sjokoladeglasur bare, eller hva med å rive litt marsipan og tilsette kremen? Det tror jeg kan bli bli veldig godt. Selv er jeg ganske tradisjonell av meg og foretrekker den klassiske fastelavnsbollen med krem og syltetøy. Denne gangen brukte jeg mitt hjemmelagde solbærsyltetøy, og det ble kjempegodt. Ja, dette er virkelig verdens beste fastelavnsboller. Håper maten smaker!

Filed Under: BAKST, Søt hvetedeig Tagged With: fastelavnsboller

Previous Post: « Restepai med sopp og hønsekjøtt
Next Post: Se hva jeg gjør med alle de gamle grønnsakene! »

Reader Interactions

Om meg

Jeg heter Kristin og har en klar agenda med bloggen Salt i grøten: å kaste minst mulig mat, handle på budsjett og ikke minst - lage god mat som alle klarer å lage. Les mer…

Håper du vil følge meg

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • RSS

Comments

  1. Birtes tur- og idéblogg says

    21. februar 2017 at 21:55

    Hjelpe og trøste.. jeg får vann i munnen. De ser supergode ut.

    Svar
    • KristinKjos says

      22. februar 2017 at 18:27

      Hjelpe og trøste, ja! De der ble supergode! 🙂

      Svar
  2. Pia says

    26. februar 2017 at 18:21

    Stor suksess, klarer ikkje stoppa!

    Svar
    • KristinKjos says

      27. februar 2017 at 21:44

      Så utrolig kjekk tilbakemelding 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in