Her kommer oppskriften på verdens beste fastelavnsboller. Disse er lette og luftige, smakfulle og saftige. Disse er også veldig anvendelige. Det er jo ikke alle som liker krem og syltetøy, her hjemme er det gjerne sjokoladeglasur som er tingen hos barna. Vi voksne fyller den med krem og solbærsyltetøy.
Trikset som gjør disse bollene så luftige, er det lille ekstra løftet de får under stekingen ved hjelp av bakepulveret. Du bør ikke fristes til å tilsette mer enn hva oppskriften sier – det har jeg allerede testet for deg – for da blir bollene seige. I tillegg har jeg byttet ut den tradisjonelle kardemommen med vaniljesukker. Det ble veldig godt, synes jeg. Sikkert ikke nødvendig, men absolutt veldig godt.
- 13 – 14 dl hvetemel (hold av litt til utbaking)
- 130 gram smør
- 50 gram gjær
- 4 dl melk
- 1 egg + 1 egg til pensling
- 1 dl sukker
- 1 ss vaniljesukker (evt. frøene fra 1 vaniljestang. Kan også sløyfes)
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
Forslag til bollefyll/topping:
- Pisket krem
- Marsipan
- Sjokoladebiter
- Syltetøy (solbær, for eksempel)
- Sjokoladeglasur
- Vaniljekrem
- Melisdryss
Smuldre gjær i en bakebolle, ha i sukker og vaniljesukker. Smelt smøret og tilsett melken. Dette skal bli fingervarmt. Det betyr at når du lukker øynene og stikker en finger i væsken, så skal du nesten ikke merke at den er stukket ned i. Hell væsken over i bakebollen sammen med gjær og sukker. Tilsett egget, og så rører du ut gjæren og sukkeret.
Det aller beste er å bruke en eltemaskin til denne jobben. Jeg er så heldig at jeg har en Kenwood Major. Selvsagt kan du lage deig på gamlemåten, det tar bare litt lengre tid og krever litt mer av deg. Det kan imidlertid være godt med litt trim før du begynner å spise boller, hvis man er opptatt av slikt. Uansett, jeg begynner med 10 dl hvetemel, og sper forsiktig på med resten. Denne gangen holdt det med 13 dl til sammen.
Elt deigen i 20 minutter på lav hastighet etter at du er ferdig med å tilsette hvetemelet. Når du elter deigen så godt vil du legge merke til at deigen får en helt annen elastisitet, og dette vil igjen føre til at bollene får en annen kvalitet. Når deigen er eltet ferdig, sett den til side med en plastpose eller plastfolie over seg. La den heve til dobbel størrelse, men la den gjerne stå å heve seg i 1 – 1,5 time.
Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bakebollen på en bakebenk. Strø forsiktig med litt hvetemel, det er ikke nødvendig å overdrive her. Deigen skal på dette tidspunktet være mettet med hvetemel, og ikke klistre seg for mye til underlaget. Del opp deigen i like emner, trill dem ut og legg dem på et bakebrett. Dekk over med håndkle og gjerne plastpose oppå der igjen for å holde på fuktigheten best mulig. Etterhev bollene i 45 minutter, eller til de har nesten dobbel størrelse.
Når bollene etterhever, setter du på stekeovnen på 225 grader. Når hevetiden er over, pensler du bollene forsiktig med et sammenpisket egg, og setter dem inn i stekeovnen. La dem steke i omtrent 10 minutter, så sant bollene har middels størrelse. De skal være fine og gyldne på toppen og bunn, og gi fra seg en hul lyd når du banker på undersiden av dem. Avkjøl bollene på en rist.
Da er bollene klare til og fylles. Her er det bare å gyve løys, og bruke fantasien. Det er godt med enkel sjokoladeglasur bare, eller hva med å rive litt marsipan og tilsette kremen? Det tror jeg kan bli bli veldig godt. Selv er jeg ganske tradisjonell av meg og foretrekker den klassiske fastelavnsbollen med krem og syltetøy. Denne gangen brukte jeg mitt hjemmelagde solbærsyltetøy, og det ble kjempegodt. Ja, dette er virkelig verdens beste fastelavnsboller. Håper maten smaker!
Hjelpe og trøste.. jeg får vann i munnen. De ser supergode ut.
Hjelpe og trøste, ja! De der ble supergode! 🙂
Stor suksess, klarer ikkje stoppa!
Så utrolig kjekk tilbakemelding 🙂