Når vi skal spise sjømat lager jeg fletteloff, verdens beste fletteloff! Store gode loffskiver, masse deilige reker, hjemmelaget majones, noen salatblader, sitron og hvitvin. Heaven!!
Noen ganger synes jeg det er helt ok å eksperimentere litt og tilsette smak og farge. Denne gangen tilsatte jeg litt av den nye ferske hvitløken og litt havsalt, og noen blomkarseblomster for fargens skyld. Loffen fikk en mild og fin antydning til å være tilsatt hvitløk, og passet helt perfekt til det milde tilbehøret som jo reker er. Jeg tilsatte også litt blomster – blomkarse – disse satte mer farge på bakverket enn smak.
Det er strengt tatt ikke nødvendig å tilsette noe som helst ekstra med smak, for denne fletteloffen er så deilig i seg selv. Jeg må bare advare: hvis du først begynner å spise, så klarer du ikke å slutte! Nå har jeg sagt det, så ikke skyld på meg hvis det går helt over stokk og stein! Jeg har imidlertid tatt hensyn til dette, og lager alltid dobbel porsjon. Det blir nok til to store luftige og feite loffer.
- 75 gram gjær (jeg brukte både 1 pose tørr og 1/2 pakke fersk, fordi det bare ble sånn…ditt valg!)
- 100 gram smør eller margarin
- 1 liter H-melk (eller et beger mager crème fraîche + vann)
- 3 ss sukker
- 3 ts salt
- 2,2 – 2,4 l hvetemel
- Eventuelle smakstilsetning: fersk hvitløk, tørket krydder, chiliflak, osterester, blomkarse
- Eventuelle toppinger: valmuefrø, sesamfrø, nigellafrø
- Egg til pensling (kan sløyfes)
Smelt smøret, og tilsett melken. I bakebollen har du gjæren, og når væsken har fått fingervarme (la den bli bittelitt varmere hvis du bruker tørrgjær, men bare litt!) heller du den over gjæren og rører til gjæren har løst seg litt opp. Tilsett så 2 liter med hvetemel, salt og sukker. Sett på bakemaskinen på middels hastighet, og la at blande seg godt sammen. Tilsett nå litt hvetemel om gangen, kun spiseskjeer. Til slutt skal deigen slippe bollen på sidene, men det er viktig at deigen ikke blir for kompakt. Den skal føles myk og litt bløt å ta på, uten at den er klissete. Dette er en ørfin balanse, og det er viktig å ikke forhaste seg.
Når deigen har fått den konsistensen som du ønsker, elter du den i 10 minutter med maskin. Hvis du er av dem som bruker håndkraft, elt den i 20 minutter. Så setter du deigen på et lunt sted og lar den heve til det dobbelte. Dette tar omtrent 45 – 60 minutter.
Del deigen i to like store deler. Du kan selvfølgelig lage mindre fletteloff også, og da deler du deigen i fire. Del hver leiv i tre, og rull dem i like lange emner. Egentlig bør man begynne på midten av leivene med å flette, da blir den veldig fin og jevn. Jeg er en kløne, og klarer ikke helt å koordinere alt sammen, så jeg begynner alltid i den ene enden. Men ønsker du å gjøre som proffene, begynn på midten. Uansett hvor du begynner, brett endene inn under fletten. Ha loffen forsiktig over på en bakepapirkledd stekeplate. Legg et håndkle over og la den heve til dobbel størrelse. Dette vil ta omtrent 30 minutter. Husk også å sette på stekeovnen på 200 grader (gjerne varmluft).
Visp egget godt sammen, og pensle fletteloffen rett før den går inn i stekeovnen. Sett loffen nederst i stekeovnen, og stek den i 25 – 30 minutter. Min ovn er ganske skarp, så jeg steker den i 25 minutter. Når du tar den ut av stekeovnen, tar du den umiddelbart over på en rist slik at den får luftet seg.
Da er det bare å vente de minuttene det tar for å få avkjølt loffen nok til å kunne stappe i seg. Jeg vet at det er tunge og lange minutter, men det er verdt å vente på. Håper maten smaker!
Fletter av og til med 6 fletter. Og da blir brødet høyere. Men sliter voldsomt hver gang for å fiske hvilken deigpølse som skal slynges rundt hvor.
Haha! Det gjør jeg også! Jeg er en skikkelig kløne, men det smaker godt da! 🙂